söndag 23 januari 2011

Sparkassorna ur funktion långt innan bankkollapsen


Redan försommaren 2008 upphörde sparkasse systemet på Island att fungera.

Enligt Vilhjalmur Bjarnason vd hos investerarnas förening på Island har detta aldrig erkänts offentligt. Bara för några år sedan fanns tiotals blommande sparkassor på Island. Men åren före bankkollapsen slogs kassorna ihop till två block genom oseriösa sammanslagningar och bluffaffärer. Det ena blocket var under BYR och det andra under SPRON. Nu finns knappt någon sparkassa kvar.

I går förlorade Glitnir (numera Islandsbanki) sitt mål i tingsrätten mot två tidigare sparkassor. Tingsrätten fann att Glitnir lurade ägarna att pantsätta egna aktier i sparkassan för att sparkassan skulle kunna ta mer lån hos storbankerna. Nu när aktierna är värdelösa krävde Glitnir tillbaks pengar av ägarna men Tingsrätten åsidosatte pantvillkoren på grund av lurenderi. Det är osäkert om fallet går till Högsta Domstolen.


Enligt Vilhjalmur Bjarnason var sparkassornas kapitaltillskott kopplat till storbankernas olagliga skalbolagsaffärer och blufftransaktioner. Sparkassorna var redan på obestånd försommaren 2008 fast det ine erkänts offentligt.

Vilhjalmur är kritisk mot att man nu vill återresa de fallna kassorna bland annat med statliga pengar utan att någon egentlig utredning ägt rum angående sparkassorna. Han menar att det är först när man analyserat det som gick fel och ser det i sin helhet tillsammans med skalbolagsdirektörernas (i många fall bankdirektörer) luftaffärer som det går att ta fram en plan för återuppbyggnad.

Regeringen har beslutat att gå in med 16 miljarder ISK till Sparkassan i Keflavik som tömdes innan bankkraschen utan att någon utredning ägt rum om vilket svindel kassan var indragen i hos Exista gruppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar