fredag 28 januari 2011

Valmyndigheten avgår

Valmyndigheten på Island avgick i dag 



Efter att Högsta domstolens dömt valet till det så kallade "konstitutionsparlamentet" olagligt och ogiltigförklarat valet, då kom valmyndigheten till den slutsats i dag att den skulle avgå.

Valmyndigheten ansvarade för det praktiska genomförandet av valet enligt den speciella lag som regeringen fått genom Althingi i frågan.

Inrikesministern ville inte avgå enligt intervju i TV i kväll och statsministern ville inte be nationen om ursäkt för att ha sabbat så mycket pengar på felaktigt projekt. Tvärtemot deklarerade hon att alla ministrarna var överens om att "konstitutionsparlamentet" skulle hållas i alla fall. Frågan var bara när och hur.

Tidningar som stödjer socialdemokratin försöker förlöjliga domarna i Högsta domstolen och menar att dessa är "politiskt" valda samt följer "bokstaven" men inte "verkligheten".

Högsta domstolen hade så många anmärkningar på bristerna i valet som dessutom stred mot Islands konstitution att den hade inget annat val än att ogiltigförklara valet.

Men typiskt för statsministern Johanna Sigurdardottir, då lyssnar hon vare sig på kritik eller domare och fortsätter på en väg som endast 1,7% av det isländska folket prioriterar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar