lördag 29 januari 2011

Endast tre män i världen förstår principen


I dagens Reykjavikbrev i Morgunbladet beskrivs röran runt valet till det s.k. "konstitutionsparlamentet".

Brevets författare slår fast att skadan skedde på Althingi vid själva lagstiftningen. Andra har bara gjort sitt yttersta för att "rädda det som räddas kan" i den uppkomna situationen.

"Det farliga är att statsministern och regeringen tryckte på parlamentet att ge makten att ändra konstitutionen till konstitutionsparlamentet som skulle väljas på bristfällig grund. Den makten är självfallet endast hos själva Althingi. Althingi kan inte ändra konstitutionen under en mandatperiod. Det krävs två mandatperioder med val i mellan vilket säkrar nationens ingripande ifall parlamentsledamöterna går vilse."

Efter att ha beskrivit bristerna i Althingis lagar om val till "konstitutionsparlamentet" och statsministerns ovilja att ta på sig ansvaret, säger brevets författare att lagen varit så komplicerat att ingen riktigt har förstått hur den skulle kunna tillämpas:

"Sannolikt är det bara få eller kanske t.o.m. ingen väljare som kom till vallokalerna som fattade något om det valsystem som användes. Det samma avser kandidaterna. Hur i fridens namn håller man på så här? För att åter använda en gammal sägen om Schengen-avtalet kan följande sägas om principen för "platsutdelningen" i lagen:

Endast tre män i världen förstår principen. En är en indisk professor som avled i fjol. Den andra förlorade vettet när han arbetade med saken och tros nu vandra omkring i Amasons regnskogar. Den tredje är jävig och får inte arbeta med saken eftersom han kandiderade själv till konstitutionsparlamentet efter att han övertygat politiker som ingenting begrep att inleda principen i lag."  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar