tisdag 25 januari 2011

Högsta domstolen ogiltigförklarade valet till konstitutionsparlamentet




Islands Högsta Domstol ogiltigförklarade valet till det så kallade konstitutionsparlamentet som hölls i november förra året. Skälet är osäkra valskärmar, valsedlarnas utformning, osäkra röstlådor samt det faktum att kandidaternas representanter inte fick närvara vid röstberäkningen. Domarna var eniga i beslutet som var enhälligt.

Några personer hade stämt valmyndigheten för bristfällig demokratisk ordning vid genomförandet av valet och Högsta domstolen godkände alla framförda anmärkningar. I stället för de vanliga valskärmarna hade valmyndigheten infört mycket mindre pappskärmar så fler skulle kunna rösta samtidigt i vallokalerna. Detta gjorde valmyndigheten för att röstningen skulle genomföras på ett effektivare sätt. Felet var bara att sekretessen i valet kunde inte säkerställas när folk satt så nära inpå varandra och kunde kika mellan båsen.

Valmyndigheten hade också köpt räknemaskiner som skulle räkna rösterna och utformade valsedlarna med löpande nummer vilket är olagligt vid hemliga val. Dessutom fick inte röstsedlarna vikas på grund av den maskinella avläsningen och då syntes tydligt vem man röstat på när sedeln lades i röstådan. Vidare anmärkte Högsta domstolen på själva röstlådorna som inte gick att låsa.

Jag har tidigare skrivit om detta så kallade konstitutionsparlament och förklarat det som en akademisk diskussionsklubb. Endast 36 % av de röstberättigade röstade vilket säger en hel del om intresset.  Regeringen experimenterade med en ny ordning av valdistrikt där hela landet blev ett enda valdistrikt. Resultatet blev att landsbygden uteblev nästan och fick endast 3 av 25 ledamöter. Endast 4 ledamöter kom från näringslivet - resten var akademiker. Resultatet blev en samling människor som inte på långa vägar förmår återge en sann representativ bild av Islänningarna.

När regeringen stiftade lagen för "parlamentet" räknade man inte med att valdeltagandet skulle bli så lågt. Därför blev bara ca hälften av ledamöterna lagligt invalda, resterande "insattes" av valmyndigheten enligt regler som inte godkändes i förväg.

Valdeltagandet var rekordlåga 36% av de röstberättigade. Det talar inte om att statsministerns entusiasm smittat av sig på folket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar