onsdag 26 januari 2011

Trots majoritet på Altingi menar statsministern att Altingi inte verkar för folket


Inrikesminister Ögmundur Jonasson och statsminister Johanna Sigurdardottir
 menar - trots egen majortiet på Altingi - att Altingi inte kan ändra konstitutionen.


Islands inrikesminister Ögmundur Jonasson menar att Högsta Domstolen är trångsynt som ogiltigförklarat valet till det så kallade konstitutionsparlamentet. "Vi skall respektera domen men de har dömt väldigt "trångt", sa inrikesministern på statliga tv i kväll. Han beskrev att egentligen var detta bara småfel i valhanteringen och att konstitutionsparlamentet borde äga rum oavsett Högsta Domstolens dom. "Det viktiga är att nationen får en demokratisk möjlighet att själv ändra konstitutionen vilket Altingi inte kan bjuda på."

I samma program sa Olöf Nordal vice ordförande i Självständighetspartiet att det måste räknas till större nyheter när ett offentligt val ogiltigförklaras av Högsta Domstolen för första gången i Islands historia. Hon menar att detta är en stor skandal för ett demokratiskt land som Island. Olof Nordal menar att statsministern bär ansvaret eftersom hon skyndade på lagstiftningen genom Altingi utan att ledamöterna fick andrum att tänka efter och göra ett ordentligt jobb. Statsministern bör därför avgå.

Flera av oppositionens ledare uttryckte samma syn. Centerns partiordförande Sigmundur David Gunnlaugsson sa på Altingi i dag att konstitutionsparlamentet råkat i problem långt innan Högsta Domstolen ogiltigförklarade valet. Han refererade till det dåliga valdeltagandet och sa att när endast en tredjedel ville gå och rösta borde Altingi diskuterat sin ställning bland folket och prioritera om sina uppgifter.  "Vi måste vara bekymrade över den nya tidsandan som orsakar att vi inte törs ta upp frågorna på nytt....Är det kanske så illa, att parlamentet låter sig styras av rädsla?" Han sa: "Tacka Gud för Högsta Domstolen och tacka Gud för att domstolarna visar att de inte låter sig vägledas av denna nya tidsanda."

Einar Gudjonsson parlamentsledamot för Självständighetspartiet skriver på sin hemsida att det är mycket illa när medborgarna inte längre kan lita på att myndigheterna följer lagen när demokratiska val ska hållas: "Vi har hitintills litat på vallagar och sättet på hur valen genomförs. Denna makalösa klantighet kommer med all rätt att väcka misstro. Detta är mycket illavarslande."

Statsminister Johanna Sigurdardottir skrek ut okvädesord mot oppositionen på Altingi under dagen när det stod klart att valet blev ogiltigförklarat. Statsministern anklagade de konservativa för att göra allt för att stoppa att folket kunde göra ändringar på konstitutionen. Detta är samma statsminister som idiotförklarade en folkomröstning med dubbelt så stort valdeltagande förra våren när 98% sa NEJ till Icesave.

Johanna Sigurdardottir anklagar sina kollegor på Altingi för att inte vilja ändra konstitutionen och därför ska man gå utanför Altingi för att få den saken gjord. Statsministern menar att "folket" krävt att få ett konstitutionellt parlament och att det är myndigheternas uppgift att se till att "folket" får det "folket" vill ha.

Problemet är bara att statsministern inte räknar andra som folk än dom som röstar på hennes eget parti dvs. socialdemokraterna.

Jag vågar lugnt påstå att ministrarnas underminering av Altingi leder inte precis till högre respekt för parlamentet. Det i sig är en förklaring till folklig misstro mot politiker på Island i dag. För att Altingi ska få större respekt krävs att det bemannas med ledamöter som respekterar de demokratiska traditionerna och vågar följa sin ed för Islands konstitution.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar