lördag 29 januari 2011

Det är fel myndighet som avgår

Bjarni Benediktsson, ordförande Självständighetspartiet

När valmyndigheten avgick i går publicerade den en deklaration som bland annat sa att "det behöver råda arbetsro" för att den kan klara av sin uppgift. Vidare sa valmyndigheten:

"Vi gjorde vårt yttersta för att valet till konstitutionsparlamentet skulle utföras på ett lagligt sätt enligt den lagliga grund som sattes för vårt arbete."

Bjarni Benediktsson. Självständighetspartiets ordförande tycker det är märkligt "att den som försökte utföra uppdraget enligt bristfällig lag är den enda som tänker ta ansvaret. Samtidigt tänker statsministern som har tagit hela initiativet inte ens be om ursäkt."

Bjarni Benediktsson menar att det inte finns något behov för ett rådgivande konstitutionsparlament som detta. Han är beredd att omgående påbörja en revision av Islands konstitution på Althingi. Det enda som saknas där är regeringens vilja.

Även inrikesminister Ögmundur Jonasson tolkar valmyndighetens deklaration som kritik på dem som stiftade lagen, dvs. regeringen men menar att det inte finns någon anledning för någon att avgå trots att Högsta domstolen ogiltigförklarat valet.

Enligt många kommuners representanter fick kommunerna vägledning från justitiedepartementet som de följde och menar att det inte är deras fel att myndigheten tolkat lagen som den gjorde. Det har visat sig efteråt att många försökt påpeka felaktigheter för valmyndigheten och regeringen utan att få svar eller med svar om att allt är som det ska vara.

Regeringens idé om det "moderna" valet har visat sig totalt värdelös och kostat skattebetalarna stora summor. Men den socialistiska regeringen bryr sig inte om det. Folk räknas efter partifärg och Högsta domstolen är egentligen bara ett gäng gamla gubbar som man inte behöver lyssna på. Lagar går det alltid att ändra efteråt med retroaktiv verkan. Som man gjorde med Islands förra statsminister Geir Haarde när "utförandet" på lagen om Landsdomstolen blev fel från Althingi och åtalet borde därför ha ogiltigförklarats.

Statsministern har öppnat för att göra det samma med "konstitutionsparlamentet". Att låta Altingi skriva en ny lag som säger att Althingi ska "rösta" fram samma ledamöter som på olaglig grund blev valda till "konstitutionsparlamentet".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar