söndag 23 januari 2011

Regeringen pumpar in skattepengar i skalbolagsdirektörernas fickor


Marino Njalsson och Olafur Karason jagar rätt på skalbolagsdirektörernas försvunna pengar
I tv-programmet Silfur Egils på Island diskuterades storleken på skattemedel som regeringen pumpar in i banker, finans -och försäkringsbolag utan att folk har klart för sig det som sker.

Enligt panelen kan det röra sig om så mycket som 500 miljarder ISK. Pengar som panelen menade att var osäkert ifall någonsin återbetalas.

Det uppmärksammade fallet när Glitnir bank förlorade mot aktieägare i sparkassorna belystes i programmet. Glitnir lurade massor av småägare hos sparkassorna på landsbygden, bönder och andra, att skriva på ett skuldebrev med personligt ansvar utan att tala om det. På möten och i marknadsföringen av breven framhölls det tydligt att inget personligt ansvar krävdes. Vinstutdelningen skulle täcka ränta och amorteringskostnader och endast aktiebreven själva räckte som pant. Men innan folk skrev på hade texten ändrats och en ny text lagts in med personligt ansvar.

I dag skulle väldigt många landsortsbor gå i konkurs om domstolen dömt till bankens fördel.

Olafur Bjarni Karason sa:

"Vi gjorde rätt med nödlagen och lät de gamla bankerna gå i konkurs. Det refererar många utländska experter till och jämför gärna med motsatsen hos exempelvis Irland. Men det många inte känner till är att regeringen har förstatligat förlusterna hos banker, finansbolag, försäkringsbolag m.fl. och pumpat in enorma pengar i företagen. Signalen detta ger är att det är helt ok att driva företag med förlust eftersom staten tar hand om förlusterna. Regeringen går den den irländska vägen efter bankkollapsen. Istället skulle fler företag få gå omkull."

Marino och Olafur jämförde med Icesave som man tror resulterar i ett mycket mindre belopp än det som regeringen nu bakom kulisserna hjälpt skalbolagsdirektörerna med. Åklagaren hade tidigare bankdirektörer från Landsbanki i häkte i veckan p.g.a. förhör och ingen vet riktigt hur det kommer att se ut i slutändan när åklagaren och domstolarna gjort sitt jobb.

Saken är den att under tiden stoppar Islands regering lånade pengar av IMF och skattemedel i skalbolagsdirektörernas hål utan att veta vad som är rätt eller fel eftersom rättvisan inte är klar med sitt.
Detta kan komma att visa sig vara till enorm stor skada för Islänningarna ovanpå allt annat elände.
Det räcker med att peka på dagens matköer där tusentals köar för mat för att begripa att skattemedlen hör hemma någon annanstans än i ekobrottslingarnas fickor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar