fredag 21 januari 2011

EU tjänstemän tror på ett isländskt nej

I torsdags träffades Nordens och Baltikums statsministrar hos UKs statsminister
David Cameron, Downing Street 10, London. Utan EU tjänstemän.


Nordens och Baltikums samling hos David Cameron, Downing Street 10, London, var inte anti-europeisk säger EUobserver idag. Ingen tjänsteman från EU var inbjuden när statsministrarna från Norden och Baltikum träffade sin brittiska kollega i London och diskuterade hur man kunde stärka samarbetet sinsemellan och byta erfarenheter.

Av nio närvarande länder är det bara Finland och numera Estonia som har euron. Island har påbörjat ansökningsprocessen men EU tjänstemännen tror inte att Islänningarna vill gå med när det blir omröstning på ön. Norge har förkastat EU medlemskap två gånger.

Mötet hölls samtidigt och sydligare delar av ekonomin hos länder som Grekland, Italien, Portugal och Spanien kämpar mot betalningsinställningar som kan utlösa en existentiell euro- och EU kris.

David Cameron förklarade för pressen att de nordiska länderna tillsammans skulle skapa ekonomiskt "avant-garde"och refererade till företagande, innovationer och grön teknik bl.a.

Statsminister Fredrik Reinfeldt noterade att debatten på norra sidan ibland skiljer sig lite från den i centrala och syd Europa.

Talesman för Downing Street sa till EUobserver att mötet inte handlade vare sig om EU skepsis, anti EU ideologi eller frågan att bilda en ny allians mellan dessa länder. Det handlade enbart om att vidga vyerna, lära av varandras erfarenheter och diskutera nya idéer.

"Mötet handlade ingalunda om EU," sa talesmannen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar