söndag 16 januari 2011

Regeringen kapitulerar inför EUs makrilblockad

Björn Bjarnason f.d. justitieminister, Island

Björn Bjarnason f.d. justitieminister för Självständighetspartiet på Island skriver på portalen Evropuvaktin.is att den isländska regeringen bryter blad i Islands fiskehistoria genom att inte ens officiellt protestera mot EUs makrillblockad mot Island.

EU beslutade i fredags att förbjuda landning av makrill från isländska fiskebåtar i alla hamnar inom EU.
Detta är en handelsblockad i syfte att pressa Island att godkänna EUs och Norges ensidiga beslut att själva ta 90 % av kvoten och lämna 10% till Island och Färöarna.

Björn skriver:

"De isländska myndigheterna väljer att tolka EUs straff som en teknisk fråga. Isländska båtar har aldrig landat makrill i EUs hamnar och därför spelar landningsförbud ingen roll. Men det är mera som hänger på tråden när EU beslutar att använda handelsblockad mot Island. Detta är inte en teknisk fråga utan en storpolitisk sak. Under ledning av ministrarna Össur Skarphedinsson och Jon Bjarnason beordras tjänstemännen att bortse från den politiska delen. Den nämns överhuvudtagit inte i deklarationer hos Islands representanter."

"Isländska politikers tystnad står i skär kontrast till Skottlands fiskeministers glädje över att man nu börjat spöa upp Islänningarna. Han betraktar inte EU kommissionens beslut som en teknisk fråga utan det första politiska steget på vägen att trycka ned Islänningarna till underkastelse under EUs vilja. De isländska ministrarnas tystnad och den isländska regeringens ovilja till politiskt motstånd gläder honom ännu mer."

"Johanna Sigurdardottir regerings förhållningssätt till EUs hot och straff är en kovändning mot alla isländska traditioner i havsrättsliga frågor. Förklaringen till kursändringen är enkel: Regeringen vill att Island blir medlem av Europeiska Unionen. Därmed flyttas besluten om kvoter från Islands departement vid Skulagata i Reykjavik till Berlaymont byggnaden i Bryssel där EU-kommissionen har hela sin makt. Islands regering vill inte störa friden för Maria Damanaki eller andra makthavare i Bryssel - även om det handlar om makten över nationens levnadsbröd."

Jag har inte mycket att tillägga. Bra att det fortfarande finns vikingar kvar på Island.

            

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar