onsdag 19 januari 2011

Först ett ratificerat EU-avtal, sedan anpassning av regelverk och myndigheter

Jon Bjarnason, Islands fiskeminister/VänsterGröna

Enligt brev från Islands fiske- och lantbruksdepartement kommer ingen anpassning till EUs lagar och regelverk att ske innan nationen haft en folkomröstning om ett eventuellt  medlemskap hos EU. Detta skriver Morgunbladet på tidningens första sida i dag.

EU har skickat frågor till regeringen om hur och när anpassningen av Islands regelverk bl.a. inom lantbruk och fiske äger rum.

I fiske- och lantbruksdepartementets svar säger bl.a. att det är betydande skillnader på EUs lagar för lantbruk och Islands. Island skulle behöva göra omfattande lagändringar och dessutom bygga ut myndigheten för att kunna göra anpassningen till EUs lagsystem. Departementet menar att dessa ändringar inte behövs nu, myndigheten sköter sina uppgifter enligt dagens lagar på Island. Departementet menar att regeringens inriktning är tydlig som departementet följer: Ingen anpassning till EUs lagar ska äga rum förr än efter det att Islands avtal med EU har blivit godkänt i en folkomröstning.

Departementet säger att det inte föreligger någon plan på att ändra lagar eller regelverk utifrån förhandlingarna med EU. Först när ett avtal är klart mellan EU och Island som har ratificerat i en folkomröstning kan anpassningen av Islands regelverk till EU påbörjas.

Departementet har skrivit ett brev till Islands EU förhandlingsdelegation som ska ha ett möte i Bryssel senare i januari. Enligt andra uppgifter jag har, försöker socialdemokraterna att hasta fram en sammanslagning av några departement för att kunna kicka fiskeministern ut ut regeringen så de kan fortsätta med Islands EU-anpassning utan fler besvärliga svar från departementen.

Det som Altingi beslutade om med en knapp majoritet var att inleda diskussioner med EU om vad ett medlemsskap skulle betyda för Island. Inte att Island skulle fullborda anpassningen av statsskicket och sen fråga folket. Socialdemokraterna som regerar tillsammans med VänsterGröna får nu själva smaka på egna osanningar när deras "samarbets"partner i regeringen bokstavligen följer andan i Altingis beslut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar