onsdag 19 januari 2011

Socialdemokraterna kickar VänsterGröna fiskeministern

Össur Skarphedinsson, Islands utrikesminister visar ena tummen

Islands utrikesminister krävde att fiskeministern ändrade departementets svar att inte påbörja anpassningen av fiske- och lantbruksdepartementet enligt EUs krav men fick ett nej.

Utrikesministern har nu krävt av Islands statsminister att hon tvingar fiskeminister Jon Bjarnason antingen att återkalla sitt brev till Islands EU förhandlingsdelegation eller att omgående påbörja anpassningen av departementet enligt EUs krav.

Ett möte i Bryssel mellan Island och EU planeras den 27 januari och utrikesministern vill undvika att där behöva redovisa fiske- och lantbruksdepartementets svar som struntar i EUs regelverk så länge Islänningarna inte sagt sitt i en folkomröstning.

I tisdags kallades fiskeministern till ett möte med statsministern och finansministern där en påskyndad plan över sammanslagning av några departement presenterades. Enligt denna plan ska fiskeministern försvinna ur regeringen enligt ett beslut som planeras tas redan nästa måndag. Nu på fredag ska branschens intresseorganisationer komma till ett möte med statsministern och man förväntar sig inga diskussioner eftersom beslutet är redan klart. Det kommer på sin höjd att bli ett uttalande från regeringen i frågan om att kicka fiskeministern. Samtidigt planerar statsministern och finansministern hur de kan använda sitt inflytande för att påverka medlemmarna hos lantbruks- och fiskeorganisationerna och övertyga dem om vikten av att anpassa dessa områden till EUs regelverk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar