söndag 16 januari 2011

InDefence kräver en oberoende utredning angående regeringens hantering av Icesave

Spargrisen som försvann med pengarna

Det är utanför allt förnuft att Islands regering ännu en gång försöker tvinga Landsbanki konkursbos skulder på skattebetalarna.

Organisationen InDefence kräver i en omfattande remiss att en utredning görs angående regeringens hantering av Icesave från början. Enligt nuvarande avtalsförslag står Island ensamt för alla risker och ansvar precis som i det avtal som nationen fällde i en folkomröstning.

InDefence lyfter särskilt fram tre saker:

1 Det finns ingen laglig grund för UK och Hollands krav på Island
2 Island skall inte ensamt ta alla ekonomiska risker utan parterna måste dela med sig riskerna 
3 Island skall inte ensamt ta ansvaret för EUs bristfälliga regelverk, parterna måste dela ansvaret

Nedan några citat ur InDefence remissvar:
"Vi ska minnas att isländska nationen har redan betalat ett högt pris för Icesave p.g. a UK:s användning av terrorlagar mot Island som orsakade en stor skada för isländska staten, isländska hushåll, företag och andra isländska intressen."

"Det är förbluffande att myndigheterna med all kraft försöker skuldsätta landets vanliga skattebetalare på månghundra miljarders kronor. Händelsförloppet är sådant att den rättfärdiga frågan måste ställas:  "Varför har inte nationens intressens satts i förgrunden i denna konflikt?"

"Situationen nu är följden av bristfälligt arbete från början. Bristerna i Icesave 3 som nu ligger på bordet finns där p.g.a. att Islands intressen inte bevakats från början."

"Den juridiska bakgrunden för Islands sak har aldrig någonsin dragits inför en domstol eller att isländska myndigheter publicerat en sådan i sin helhet. En liten nations kamp mot stora nationer måste först och sist grundas på lagens argument."

Tidsfristen att stämma UK för skadan som UKs tillämpning av terroristlagarna medförde Island har gått ut utan att regeringen gjort något. InDefence säger: 

"Regeringen har brustit i sitt arbete och sin lagstadgade skyldighet att försvara Islands lagliga intressen."

"Det är ett undantag i demokratiska stater att regeringen godkänner lån på halva nationens BNP utan att först ha läst lånevillkoren eller haft möjligheter att utreda konsekvenserna för statsbudgeten."

"Med tanke på allt detta frågar InDefence om ingen är ansvarig för hanteringen av Icesave frågan?"

"InDefence har kommit fram till att det är fullt berättigat att kräva en oberoende och noggrann utredning på Icesave speciellt med tanke på myndighetens agerande i frågan."

InDefence bedömer största bristen i Icesave 3 vara den samma som tidigare - nämligen risken att inte känna till hur stor summan blir som skall betalas i slutändan.  

Isländska regeringen har ännu inte svarat ESAs brev från i Maj 2010 angående  bankgarantisystemet och svarstiden har gått ut. Denna regering är inte bara ohållbart slarvig - den arbetar medvetet mot Islands intressen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar