torsdag 20 januari 2011

Det gagnar inte Island att gå med i EU

Steingrimur Sigfusson, Islands finansminister VänsterGröna


Islands finansminister Steingrimur Sigfusson sa i dag på Altingi att hans VänsterGröna parti hade en tydlig och oförändrad ståndpunkt angående EU: Island ska inte gå med i EU. Det blir ingen anpassning på regelverket förr än folket röstat om EU i en folkomröstning. 

Debatten på Altingi började med frågor från oppositionen som ville få klarhet i frågan om Island skall anpassa statsskicket enligt EUs krav före eller efter en folkomröstning. 

En djup konflikt pågår inom den isländska regeringen där fiskeminister Jon Bjarnason har öppet gått mot Socialdemokraterna och vägrar uppge någon plan angående lagändringar från lantbruks- och fiskedepartementet för att tillgodose krav från EU. Socialdemokraterna är rädda för att EU stoppar anpassningsprocessen när isländska myndigheter inte visar sig samarbetsvilliga. 

"Jag har samma ståndpunkt och partiet och jag har med tiden blivit mer övertygad om att det inte tjänar våra intressen att gå med i EU. Jag refererar till vår egen valuta och våra egna ekonomiska styrinstrument som fungerar väl i nuläget och tar oss ut ur krisen."

Det blir mer och mer uppenbart att regeringens kärlek till EU inte brinner med någon äkta glöd. Samtidigt som VänsterGröna deklarerar sin brist på kärlek till EU regerar de tillsammans med Socialdemokratin som brinner för EU och gör allt för att anpassa Island till EU. VänsterGröna med några få undantag röstar alltid med S i EU frågor på Altingi och frågan blir hur länge spelet kan fortsätta innan det blir skilsmässa. 

Skiljer sig VG från S då saknas det grund för S att i regeringsställning gifta sig med EU och sannolikheten för en skilsmässa med EU ökar. Saken är den att VG och S tillsammans aldrig har gift sig med det isländska folket. Nu väntar de flesta på att regeringen slutar. Ett nyval nu skulle betyda nya friska krafter som krävs för den verkliga återuppbyggnaden av Island.  





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar