lördag 11 december 2010

Ett uselt avtal för Island

Professor Sweder van Wijnbergen menar att Island inte kan ta på sig mer skulder
"Jag förstår inte varför isländska myndigheter håller på som de gör eftersom de inte är skyldiga att betala. Hollands tidigare finansminister, Wounter Bos, behövde inte förskottsbetala kraven med holländska skattebetalares pengar. Han gjorde det enbart på grund av politiska orsaker på hemmaplan."

Dessa ord säger ekonomiprofessor Sweder van Wijnberg om det "nya Icesave-avtalet" enligt gårdagens Morgunbladet.  Van Wijnberg som har doktorsexamen i ekonomi från MIT har bland annat tidigare hjälpt länder som Mexico med sina skuldproblem. Han gick genom det nya Icesave-avtalsförslaget som UK, Holland och Islands myndigheter presenterade i går. Dessutom har han gått genom dokument från den isländska Statistika centralbyrån angående Islands ökade skulder som nu beräknas uppnå 109 % av landets BNP.

På grund av denna information menar professorn att den isländska staten inte förmår återbetala skulderna även om man går väldigt långt i nedskärningar i landets budget. Han menar att alla skulle tjäna på att en ny förhandling ägde rum där skulderna skulle minska med ca 40-50% jämfört med det nya avtalsförslaget.

"Risken finns att Islänningarna behöver jobba så hårt för att betala av statens skulder att det inte finns någon möjlighet till framtida investeringar. Ni sitter fast i en skuldfälla" säger Van Wijnberg och varnar för att det krävs decennier av kontinuerlig tillväxt för att betala alla skulderna.

"Ni är fast i skuldfälla. Skulderna är helt enkelt för stora. Ni behöver lägga om alla era nuvarande skulder, inte enbart mot Holländare och Britter. Ni behöver göra samma sak som Mexiko."

Van Wijnberg påpekar att när Mexiko la om sina skulder på nittiotalet upplevdes 60% skulder av BNP som för stora för att kunna återbetalas.

"Jag menar att de isländska myndigheterna vägrar inse verkligheten. Verkligheten är den att skulderna är för stora. Det skulle vara i långivarnas intressen att avskriva 30 - 40% av statens skulder. Sådana avskrifter skulle ge er utrymme till återhämtning och därmed större möjligheter att verkligen återbetala det som finns kvar av skulderna."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar