onsdag 8 december 2010

"Konstitutionsparlamentet" - en odemokratisk klubb

Enligt Morgunbladet har det visat sig att endast knappt var femte röstberättigad har röstat fram en representant på det så kallade "konstitutionsparlamentet".

Vigdis Hauksdottir skriver att endast 11 personer blev direkt valda enligt lagen med 3167 röster bakom sig vilket är minimum antal röster för att kunna bli invald. Samtidigt säger lagen att minst 25 personer skall bli valda till det s.k. "parlamentet."

14 personer har därför kommit med på ett annat sätt än lagen förespråkade. Hela 522 kandiderade till 25 platser men systemet brakade ihop när så få röstade.

För det första deltog endast knappt 36% i omröstningen. För det andra gällde regeln om minst 3167 röster bakom varje representant. På grund av att så många kandiderade blev endast 11 representanter valda. 14 kandidater fick inte nödvändigt minimiantal röster för att komma med.

Detta innebär att hela 44% av dem som röstade inte fick med någon representant. Vilket gör att resten - dvs. drygt hälften av de 36 % som röstade fick in sina representanter. Det är knappt 20% av landets röstberättigade.

Således har drygt 80% av de röstberättigade på Island ingen representant i detta kostsamma, akademiska och numera bevisade odemokratiska experiment. Om det visar sig dessutom att bara 11 blev lagligt valda minskar demokratin ytterligare med drygt 10 %.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar