måndag 6 december 2010

Regeringen måste lägga korten på bordet

Bjarni Benediktsson Självständighetspartiets ordförande
Bjarni Benediktsson, Självständighetspartiets ordförande, krävde på Althingi i dag att regeringen offentliggör sitt agerande angående Icesave och sitt svar till ESA (EFTA Surweillance Authority). Regeringen har tid på sig till midnatt i morgon den 7 dec att svara ESA ang. Icesave.

Rykten gör gällande att regeringen har försökt och försöker lobba i samhället utanför parlamentet, främst hos EU-anhängare,  för att få stöd för eventuellt ett tredje Icesave-"avtal" som skulle ålägga skattebetalarna att betala för privata bankers skulder som gick i konkurs hösten 2008. Detta har dock förkastats av nationen i en folkomröstning i våras.

Bjarni Benediktsson menar att "om det finns anledning att diskutera saken ute på stan så finns det även orsak att diskutera den såväl i utrikes- och finansnämnden på Altingi."

Näringslivsminister, Arni Pall Arnason, berättade att han meddelat ESA att regeringen inte kommer att skicka svar inom rätt tid "eftersom förhandlingar pågår."

Möjligtvis har socialdemokraterna på Island lovat sina vänner i UK och Holland att de skall på ett eller annat sätt tvinga Islänningarna att betala för räkningen som regeringarna i UK och Holland ensidigt och olagligt ställt som betalningskrav på Island. 

Det verkar som EU:s ledare är måna om att Icesave-tvisten löses med en överenskommelse istället för att hamna hos domstolarna. Då skulle nämligen en annan ton komma ur liket än den EU vill att skall höras, nämligen den att det är värdlandets ansvar att utöva den finansiella tillsynen på alla banker och bankfilialer inom landets gränser. I så fall får Island rätt som vägrar betala max ersättningen på 20 tus euro till kontohavare hos de privata bankernas filialer i UK och Holland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar