lördag 17 april 2010

You asked for CASH – here is your ASH, thank you!


Bokstaven C används sällan i det isländska språket därav vitsen om att det inte lönar sig att kräva islänningar om kontant betalning. I alla fall inte om språket är engelska!

Radarbilden ovan är tagen av kustbevakningsflyget TF-Sif på Island och besättningen tror att detta är själva djävulen som vaknat på grund av Icesave eller Altingis rapport om bankkraschen.

Jag har de senaste dygnen fått många förfrågningar på vad jag har gjort eftersom askmolnet från Island lamslår flygtrafiken inte bara i UK och Holland utan även i Sverige och andra länder. För att inte bli för allvarlig och rädda mig ur situationen har mitt svar blivit:

"Jag ringde presidenten och klagade på att Sverige håller inne med utbetalningarna på lånen till Island. Kan inte presidenten göra något åt saken? Presidenten sa att han skulle se vad han kunde göra."

Resten känner alla till. Man skulle kunna föreställa sig att presidentens skrivbord är konstruerat med knappar på ena sidan med namnen på vulkanerna på Island. En knapp för varje vulkan. Bredvid Eyjafjallajökull finns knappen Katla. Vulkanen Katla har en krater på 10 kvadratkilometer och spyr upp 100 gånger så mycket sörja som Eyjafjallajökull när den bryter loss. Tur att inte presidenten tryckte på den knappen.

Verkligheten är dock den att senast när Eyjafjallajökull satte igång då var det endast försmaken till det som inom 12-24 månader skulle hända: Den storartade Katla satte igång. Och då bleknar dagens situation i jämförelse. När Katla spyr ut det som finns i jordens inälvor då får vi se ett askmoln som sträcker sig ut i stratosfären och askan kan falla ned i länder på andra sidan klotet som Kina och Japan. Då får man räkna med att jordens temperatur sänks så det märks rejält med kallare klimat framförallt i de nordiska delarna.

Jag vill inte skrämma någon med dessa tankar. Men det kan vara förnuftigt att inse att vi människor är ganska små i jämförelse med naturkrafterna och vi får rätta oss efter dem och inte tvärtom. Vi kan trösta oss med John Cleese nyaste vits som fick åka från Oslo till Bryssel i en taxibil för 30 tus norska kronor:

"Hur får vi Gud att skratta? Man berättar om sina färdplaner."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar