tisdag 13 april 2010

Ännu ingen bankdirektör stämd på Island

Många av de fallna bankernas ägare jobbar vidare i andra bolag som om ingenting hänt. De har redan fått miljarders kronor avskrivna men utpekas av Altingis undersökningskommitté som ansvariga för "bankrån inifrån."

Samtidigt hängs tre av Riksbankens direktörer samt chefen för Finansinspektionen och tre ministrar ut med krav på Altingi att tillsätta för första gången i Islands historia en så kallad Landsdomstol över ministrarna.

Jag kan bara hålla med tidigare statsminister Geir Harde som påpekar att bankernas operativa verksamhet är bankstyrelsernas ansvar. Bankerna hade ingen möjlighet att växa nio - tolv gånger storleken på Islands ekonomi om de haft Island som bas. Den Isländska regeringen eller finansmyndigheterna - inkluderat Riksbanken - hade ingenting att säga till om de tillstånd som krävdes för att bankerna kunde etablera verksamheten i länder som UK, Holland, Tyskland, Luxemburg m.m. Genom dessa länders ekonomi kunde bankerna växa till en storlek som vida överträffade den Isländska. Det är ett demagogiskt trick att bortse från denna koppling och vända ansiktet mot Isländska myndigheter för att ensidigt beskylla dem för ansvaret och låta de verkliga bovarna gå lösa.

Ungefär lika begåvat som att skylla den Isländska finanskrisen på att Island var medlem av EES men inte EU. Orsakades då LehmanBrothers fall av att USA ej är medlem i EU?

Med samma argument kan man hamna lite var som helst, exempelvis att Greklands problem är att EU:s ledare inte ens tittar på pappren när de tar in nya medlemmar och att PIIGS är ett bevis på att euron kommer att krascha.

Det luktar för mycket politiskt uppgör mellan Socialdemokraterna som nu har den politiska makten på Island mot Självständighetspartiet som ledde den förra regeringen.

Det kommer verkligen att se suspekt ut ifall några ministrar och Riksbankens chefer fälls medan de som stulit alla pengarna tillåts fortsätta som vanligt.

Speciellt eftersom personer som David Oddson under en längre tid talat för döva öron när han varnat för hur det hela skulle kunna sluta. Om enda resultatet av utredningens rapport är att få ämbetsmän fällda men inte de riktiga bovarna, - ja då är Island på väg in i ett riktigt mörker som kommer att sända landet flera decennier tillbaks i tiden, kanske århundraden.

Låt oss hoppas att det inte är så illa ställt och folket på Island har kraften att kasta av sig den sittande regeringen och rösta på en ny som förmår bygga upp ekonomin på nytt.

Som man bäddar får man ligga.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar