onsdag 14 april 2010

Socialdemokraterna mörkade pengagåvor från bankerna

Ett område - nämligen bankernas sponsring av politiken på Island, granskas i Altingis rapport om finanskrisen. Där visar det sig att socialdemokraterna undanhållit stora delar av de pengar de mottagit från bankerna som gåva till partiet.

År 2006 fick socialdemokraterna 11,5 miljoner ISK som bidrag från Kaupthing bank och 8,5 miljoner från Landsbanki. Enligt partiets officiella deklaration säger att de fått 5 miljoner från Kaupthing bank och 4 miljoner från Landsbanki. (Obs. det är miljoner - ej miljarder som jag av misstag skrev tidigare).

Andra partier fick stora bidrag, Centern fick år 2006 sammanlagt 16, 75 miljoner ISK från tre banker och Självständighetspartiet fick 43,5 miljoner från 5 banker.

Styrmir Gunnarsson Morgunbladets tidigare redaktör sa inför kommittén att han trodde att få om någon av Altingis ledamöter riktigt förstod innebörden eller konsekvenserna av bankernas sponsring av politiken. "Partiernas kandidater var beroende av pengarna i sina valkampanjer och därför har de inte stått upp mot bankerna på Altingi och diskuterat att något var fel där. Detta är ett sjukt system och en del i förklaringen till varför det gick som det gjorde."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar