onsdag 14 april 2010

"Liberalismens ideologi har kraschat" säger statsminister Johanna Sigurdardottir

I TV i går kväll diskuterade partiernas ledare Altingis rapport om bankernas fall på Island. Statsminister Johanna Sigurdardottir socialdemokrat, finansminister Steingrimur Sigfusson från vänster-gröna, Bjarni Benediktsson ledare för Självständighetspartiet, Sigmundur David Gunnlaugsson ledare för Framstegspartiet (centern) och Thor Saari ledare för Rörelsen.

Jag sammanfattar "livet efter rapporten" debatten enligt följande:

Johanna Sigurdardottir deklarerade att kapitalismen kraschat med bankerna, liberalismens idelogi med privatiseringar på dagordningen var död. Hon var glad att kunna lämna det omoraliska giriga samhället bakom sig och kunna påbörja inledningen av det nya samhället (d.v.s. socialismen) genom en total översyn av lagar och regelverk över statens institutioner och konstitutionen Nu skall en ändlös och plågsam självrannsakan inledas där alla måste ta sin andel i förändringarna.

Steingrimur Sigfusson deklarerade att den fria marknadens ideologi hade kraschat och ställde frågan "vilka kan egentligen driva företag?" Han menade att alla kände till redan 2004 att bankerna skulle krascha och var mycket arg på att ingen gjorde något för att stoppa skutan. Han var glad att lämna det samhälle bakom sig som hade kretsat runt en enda person (namnet David Oddson nämndes inte). Bankkraschen är kapitalismens död men socialismen lever.

Bjarni Benediktsson sa att bankproblemen på Island inte var isolerade från världen som har haft liknande problem även om problemen blivit speciella på Island. I många länder diskuterar man nya och stramare regelverk för finansmarknader eftersom regelverket inte visat sig hålla. Island var bland de sista länderna i Europa att privatisera bankerna och därför går det inte skylla på privatiseringen att det gick snett. Orsaken är främst bankägarnas sätt att leda verksamheten. Anmärkningsvärt att en enda person (namnet Jon Asgeir Johannesson nämndes inte) kunde låna mer en 50% av alla bankers totala kapitalbas.

Sigmundur David Gunnlaugsson sa att pendeln vände för snabbt från den ena ytterligheten till den andra och uttryckte sin oro över att en "ny sanning" skulle växa fram och ersätta den "gamla sanningen". "Nu är det en ny ordning som ska gälla men tar vi det inte lugnt och överväger spåren kan vi lätt hamna snett igen. Den gyllene medelvägen är den bästa att gå."

Thor Saari menade att Althingi borde först av alla rentvå byken och bäst vore att de 27 nya ledamöter som valdes in i senaste val skulle få fria händer att åter resa Altingis image och på nytt skapa förtroende bland folket. Om inte man började på Altingi skulle nationen inte kunna återhämta sig efter det som skett.

Jag upplever att debatten bekräftar det jag tidigare beskrivit om den tidigare oppositionens (som nu innehar regeringsmakten) hänsynslösa mobbning av förra statsministern David Oddsson. Situationen liknar den att om nu de minsta fläckar hamnar på regeringens fingrar och dessa måste då i rättvisans namn huggas av - får det min sann inte göras utan att minst David Oddsons huvud ryker samtidigt. Regeringens medlemmar har under ett helt decennium gjort sig skyldiga till att under Jon Asgeir Johannessons mediamonopol på Island driva ett hänsynslöst mediadrev med personlig smutskastning på David Oddsson i syfte att få honom att framstå som en byfåne som ingen lyssnar på.

Jon Asgeir Johannesson är dömd för skattesvindel och får inte sitta i bolagsstyrelser på Island. Om nu regeringen verkställer minst tre promille av sina stora ord om moral och rättvisa, borde de ge statens åklagare i uppgift att stämma Jon Asgeir och Baugur/Kaupthing för historiens största bankrån på Island. Det klingar otroligt falskt att höra regeringen tala om ordning och reda när de själva inte ens kan förklara vilka som är ägare till två av de återuppståndna bankerna. Regeringen har mörkat det som pågår inom finansvärlden och stöttar banker som försätter hederliga skuldfria företag i konkurs genom snedvriden konkurrens där man avskrivit jätteskulder hos utvalda personer.

Regeringen har inga planer på hur ekonomin kan återuppbyggas, denna allians mellan vänster-gröna och socialdemokrater har aldrig haft mer än bara en sak på agendan: Att låna hur mycket pengar som helst för att lugna UK och Holland och betala deras pris på inträdesbiljetten till EU. Under tiden växer skaran hungriga barnfamiljer som inte kan försörja sig på Island. Klockan tickar och med denna regering kan landet gå mot en ännu större ekonomisk katastrof än Island behöver ovan på allt annat elände.

Jag tror att man inte kommer ifrån frågan att revidera synen på Islands förra statsminister David Oddsson som är enligt min mening en av Islands hederligaste frihetskämpar, en orubblig person som inte kunde köpas av enskilda finansiärer som Jon Asgeir Johannesson.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar