torsdag 25 november 2010

Varför ska allmänheten betala notan för finansbolagens omåttliga och vårdslösa risktagning?


I sitt tal i våras, på en konferens i Bryssel om Förebyggande åtgärder mot kommande kriser på den interna marknaden, varnade kommissionär Michel Barnier för att EU behöver en plan för reorganisering av finansmyndigheterna inom EU innan de blir "insolventa".

"Vare sig skattebetalarna eller statskassan har råd på en ny kris".

Barnier menar att hela EU måste lära av erfarenheterna och utveckla finansiella säkerhetssystem innan det blir för sent.

"Målsättningen är att kostnaderna vid svårigheterna skall bäras av aktieägare och oförsäkrade långivare i stället för skattebetalarna samtidigt som ekonomisk stabilitet och fortsatt service till användarna av tjänsterna säkerställs."

Barnier refererar till IMF som har länge rekommenderat ett sådant system som i dag saknas i de flesta EU-länderna.

"Europeisk beredskap att möta kriser skulle betyda få eller inga borgensåtaganden i framtiden men i stället en ordentlig banklösning. Aktieägare och oförsäkrade långivare fick betala. Ledningen skulle få ta sitt ansvar....

Varför ska allmänheten betala notan för finansbolagens omåttliga och vårdlösa risktagning? I miljöfrågorna är det en vedertagen princip att den som förorenar betalar. Jag ser ingen orsak till att det skulle bli på ett annorlunda sätt inom ekonomin."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar