söndag 21 november 2010

Den medeltida häxjakten fortsätter mot Islands förra statsminister Geir Haarde



Det är fortfarande osäkert om Geir Haarde verkligen har en juridisk position som "den åtalade" efter Altingis knappa politiska majoritetsbeslut att åtala Geir Haarde för tjänstefel i samband med bankkraschen. För första gången kommer över 100 år gammal lag att användas och en speciell domstol tillsättas - Landsdomstolen.

Geir Haarde får inget svar på sitt brev till Landsdomstolens president om att Landsdomstolen följer lagen och utser snarast en försvarare. Geir Haarde har fått en kopia på ett brev från Landsdomstolens president till Altingis åklagare där presidenten vidarebefordrar Geir Haardes krav på en försvarare enligt lagen. Enligt lagen har Altingis åklagare inget att göra med tillsättningen av en försvare till den åtalade.

Geir gick ut med ett uttalande i dag och ställer sig undrande över vilken juridisk position han egentligen har. Geir refererar till Högsta domstolens divisionschef som är Landsdomstolens sekreterare där denne uttalar sig i media och ifrågasätter Geir Haardes juridiska position. Geir undrar ifall hans egen uppfattning i frågan kan påverka saken. Han har som sagt skrivit till Landsdomstolens president och krävt att den åtalade får en försvarsadvokat enligt lagen om Landsdomstolen.

En annan sak är att justitieministern lade fram ett förslag på Altingi under förra veckan som går ut på att ÄNDRA lagen om Landsdomstolen. Ändringarna är tänkta gälla retroaktivt och påverkar därmed utgången av hela rättsfallet som beslutades om enligt den gamla lagen.

Denna politiska förföljelse luktar medeltida häxjakt och socialisterna i regeringen kunde lika gärna påskynda processen och kasta sina motståndare på bål utanför Altingi. Geir Haarde undrar hur i fridens namn hans politiska motståndare skall komma undan med lagändringar i efterhand som kan förändra grunden till åtalet.

Det är dags för alla isländska vikingar att samlas till försvar för demokratin och lyfta fram den riktiga vikingamoralen så mörkret inte lägger sig kompakt över landet. Jag har aldrig i mitt liv upplevt ett sådant lågt vattenmärke i politiken som i dagarna utspelas på Island.

När ska vansinnet sluta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar