fredag 26 november 2010

Ekonomiprofessor sågar den isländska regeringens ekonomiska politik


Ekonomiprofessor Ragnar Arnason vid Islands Universitet sågar regeringens ekonomiska politik i en intervju i Morgunbladet. Han menar att tiden håller på och rinner ut innan skadan av den felaktiga ekonomiska politiken tar över och fryser hela samhället.

"Om ingenting görs är det en potentiell fara för att ekonomin inte förmår återhämta sig. Om våra bäst utbildade och duktigaste människor inte kan få kvalificerade arbeten flyttar de någon annanstans."

Professor Ragnar Arnason menar att regeringen måste ta 180 grader u-sväng inom alla viktiga områden.

"För det första måste valutarestriktionerna snabbt försvinna. Då först kan kronans kurs bli normal och samtidigt all import och export. För det andra måste statens utgifter skäras ned med större kraft. Under de goda åren såg alls slags institutioner dagens ljus som det går att lägga ned, åtminstone temporärt. För det tredje måste det till skattesänkningar hos individer och företag för att kunna skapa grunden för en verklig tillväxt. Skatte- och välfärdssystem behöver stimulera människor till värdeskapande arbete. Sedan måste myndigheten offentligt deklarera på ett trovärdigt sätt att de upphör med att sätta foten i vägen för arbetslivet såsom de gör med fiskenäringen. På det sättet skulle det gå att vända skutan."

"Om du dödar näringslivet och värdeskapandet i ett längre perspektiv kommer Island i alla fall inte att kunna erbjuda någon välfärd."

Professor Ragnar Arnason är med i Riksbankens bankråd och ser direkt konsekvenserna av valutarestriktionerna på näringslivet.

"Undantag från restriktionerna har blivit politiska och ett verktyg för regeringen att ha fingret med i alla detaljer i nationens ekonomiska liv, speciellt det som är kopplat till import och export och överföring av pengar. Detta är ett stort hinder för produktionen och en tillbakagång till dåtidens centralstyrning som åsidosattes när Sovjet föll."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar