fredag 26 november 2010

Finansministern ljuger om ett nytt Icesave"avtal"


För bara några dagar sa finansminister Steingrimur Sigfusson på Altingi att ingen "ny överenskommelse föreligger" och det inte finns någon "lösning på Icesave inom en snar framtid."  Detta var finansministerns svar på en fråga ställd av några av Altingis ledamöter som undrade ifall regeringen hade gjort ett nytt "avtal" med UK och Holland bakom ryggen på Altingi och landets demokratiskt valda representanter.

I Stockholm bara för ett par veckor sedan deklarerade Islands ambassadör, Gudmundur Arni Stefansson, att en "ny" Icesave "lösning" skulle bli färdig inom 1-2 månader.

Nu ryktas det att regeringen går bakom ryggen på Altingi och försöker få med diverse organisationer, institutioner och individer för en "ny" diffus överenskommelse med UK och Holland. Denna gång har UK och Holland krävt att en bred överenskommelse i samhället ska föreligga utöver en knapp majoritet på Altingi för att minska risken på att Islands president, Olafur Ragnar Grimsson, vägrar gå med på uppgörelsen.

Men regeringen kommer inte att lyckas med uppdraget operation "hemligt Icesave-avtal" bakom folket. Regeringen förmår inte gå emot nationen som resolut, intill enhälligt sa NEJ till att betala för privata bankers konkurs.

Anledningen till dessa aktiviteter nu är att regeringen får troligen inte tidsfristen förlängd något mer hos ESA att svara på deras brev där EU genom ESA (Efta Surweillance Authority) framför UK och Hollands Icesave-krav på den isländska staten.

98 % av de som röstade om Icesave röstade emot att behöva ansvara och betala för privata bankers konkursbon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar