måndag 7 juni 2010

David Oddsson, Eirikur Gudnason, Ingimundur Fridriksson och Jonas Fr. Jonsson friade från alla misstankar.

Islands statsåklagare offentliggjorde i dag att de tre tidigare Riksbanksdirektörerna samt chefen för Finansinspektionen är samtliga befriade från misstankar om brott.

I Althingis rapport angående orsakerna till bankkraschen namngavs Riksbankens direktörer och chefen för Finansinspektionen speciellt för sitt agerande före kraschen och i bankkraschens inledningsskede. Rapporten hänvisar till lagar om ansvar för bankdirektörer och chefen för Finansinspektionen och menade att samtliga namngivna personer försummat sitt arbete jämfört med vad lagen föreskriver. En speciell kommitté i parlamentet skickade då ett brev till statsåklagaren med krav på en officiell utredning/förundersökning angående brott och domstolsutredning.

Statsåklagaren har efter en inledande förundersökning kommit fram till en helt annan slutsats, nämligen att Riksbankens direktörer och chefen för Finansinspektionen inte har gjort sig skyldiga till några brott och att inga bevis föreligger om uppsåt till brott. Detta har föranlett statsåklagaren att lägga ned ärendet.

Denna utgång välkomnas med all säkerhet av alla inblandade. Men även många andra som i senare tid fått bevittna politiska hämndaktioner mot framförallt David Oddsson f.d. statsminister på Island under 12 år drar lättnadens suck. Jag är en av dom och bilden som nu växer fram är allt annat än vacker för landets socialdemokrater som istället - uppköpta av Jon Asgeir och BAUGUR, ledde en hatkampanj mot David Oddsson under många år.

När nuvarande regering kom till makten för drygt ett år sedan var som om inget annat spelade någon roll än att driva bort David Oddsson och de två andra bankdirektörerna från Riksbanken. Det blev regeringens första jobb att ändra lagen om Riksbanken för att genomföra detta för dem viktigaste av alla politiska mål.

Resultatet av statsåklagarens förundersökning - att det finns helt enkelt inga bevis för att gå vidare med ett mål mot de tidigare bankdirektörerna - är inget oväntat beslut. Men hur ser saken ut om nu Jon Asgeir blir fälld i domstol för att ha planlagt ett bankrån inifrån bankerna?

Jon Asgeir insåg tidigt att han kunde med medias hjälp röja undan dom som var hinder mot hans rövartåg och där var David Oddsson det största motståndet. När folket fattar vilken bluff socialdemokraterna och Jon Asgeirs familj iscensatt för att mörka deras korrupta livsstil och ekonomiska plundring av Island, hoppas jag att domen inte blir nådig.

Jag har hela tiden hävdat att David Oddsson är en av Islands främsta demokratiska självständighetskämpar. Jag hoppas Islänningarna kommer över hur de lät sig luras att tro något annat. David Oddsson och många andra oskyldiga måste gottgöras för den enorma orättvisa och stora lidande samt förluster de åsamkats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar