onsdag 9 juni 2010

Jon Asgeir Johannesson tömde Iceland Foods Group Ltd

Året innan bankkraschen skuldsatte Jon Asgeir Johannesson genom Baugur matbutikerna Iceland i UK. Baugur och Fons ägde då störst andelar i livsmedelsbutikskedjan i UK som pumpade ut ca en miljard pund (drygt 11 miljarder sek) i aktieutdelning till ägarna år 2007.

Hela livsmedelsbutikskedjan är idag skuldsatt till ca 700 miljoner pund på grund av lån som togs för att kunna utbetala aktieutdelningen till ägarna. Iceland Foods Group Ltd. har sålts mellan olika aktörer och Landsbanki lånade ut minst 280 miljoner pund till en aktör som köpte andelar av Baugur. År 2008 sålde Baugur och Fons Iceland Foods Group till Landsbanki för ca 700 miljoner pund vilket motsvarar företagets skulder i dag. Iceland Foods Group går med vinst och ökade sin vinstmarginal före skatt med 19% förra året.

Hela bilden runt Jon Asgeir Johannessons affärer håller sakta men säkert på att bli tydligare. Inte nog med att han sjösatte planer för övertag/rån av banker i stil med Projekt Tornado för Glitnir Bank, han har dessutom plundrat väl fungerande bolag i stil med Iceland Foods Group Ltd.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar