onsdag 9 juni 2010

Privata hus på exekutive auktion – fem gånger fler än förra året

Tiden är snart ute för tusentals familjer på Island som fick uppskov med lånebetalningar enligt special lag från Althingi. Enligt lagen fick dom som drabbades av akut pengabrist eller fick skulden mer än fördubblat p.g.a. kronans fall, en ökad tidsfrist inför exekutiv auktion. Tiden har förlängts tre gånger och i år börjar flodvåg av auktioner av vanliga människors hem om inget görs.

I Keflavik med omnejd där det råder brist på arbete och sjunkande inkomster, kommer antalet auktioner att bli fem gånger fler i år än 2009. Då såldes 94 hus på exekutiv auktion vilket var tre gånger fler än år 2008. Under halvåret 2010 har ca 230 hus i Keflavik sålts på exekutiv auktion.

Samtidigt har 256 exekutiva auktioner blivit återkallade i Keflavik hitintills i år efter speciella uppgörelser med bankerna.

För hela landet gäller att undantagslagen inte medger längre tidsfrist vilket kan öppna en flodvåg av exekutiva auktioner på hus hos vanliga medborgare senare i år om ingenting görs. Enligt Palmi Palmason i dagens Morgunblad har Riksbanken räknat ut att ca 24 tusen familjer på Island knappt klarar sina dagliga matbehov och ca 28 tusen familjer klarar inte av sina skulder. Det är långt över en tredjedel av nationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar