tisdag 8 juni 2010

2000 brottsmål på grund av bankhaveriet

Islands rättvisesystem behöver förstärkning. De kommande månaderna fylls systemet med nya mål på grund av bankkraschen. Man räknar i dag med att minst 2000 mål kommer att tas upp av rättsväsendet varv 200 har redan startat. Alla dessa mål har upphov i eller koppling till bankkraschen 2008.

Islands speciella åklagare har fått ökade anslag fram till år 2014 när genomgången efter Islands värsta ekonomiska katastrof beräknas bli klar. Redan i dag har några av landets förra bankdirektörer i Kaupthing bank, Islandsbanki och Landsbanki åtalats, sitter i förhör eller är efterlysta av Interpol.

Bilden av ett skojeri i världsklass håller på att klarna. Bankerna satte i system att upprätthålla falskt värde på egna aktier genom "utlåning" till tredje part som sedan kom in som en "utomstående" som investerade i bankaktierna. För tjänsten fick de "utomstående" hyggliga provisioner.

I dagarna diskuteras på Althingi att förbjuda all sådan handel där bankerna köper egna aktier i syfte att upprätthålla ett högre pris på marknaden.

Vi har ännu bara sett en liten del av alla detaljerna i brottsmålen och det är mycket viktigt anser jag att rättvisa skipas, så sanningen kommer fram och de ansvariga får sina straff. Islänningarna har förlorat väldigt mycket av sitt sparkapital i pensionsfonderna som tagit stora smällar av krisen. Måna barnfamiljer och andra vanliga människor sitter i skuldfällan och har ingen chans att påverka situationen. Klockan tickar för tusentals hem som går på exekutiv auktion senare i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar