torsdag 10 juni 2010

Mer än hälften av byggbranschen borta

Krisens ansikte på Island visade sig tydligt när finansminister Steingrimur Sigfusson ombads lämna information på Althingi om jobben på Island.

Från 2008 har jobben inom byggindustrin minskat med minst 55%, inom fastighetsbranschen med 38%, inom finans- och försäkringsbranschen med 34% och ca 20% inom övrig industri och tjänstesektorn.

Minst har minskningen varit eller 7% inom fiske-, energi- och hotellnäringen.

När det gäller antalet anställda inom statlig verksamhet är bilden en helt annan. 32% "nya" jobb har tillkommit sedan 2008!

Regeringen har lovat stort att hjälpa till vid återhämtningen av ekonomin men den har i själva verket stoppat många offentliga projekt och skrämt bort investerare med höjda skatter och krångligare regelverk. Speciellt har finansministern ord "You ain't seen nothing yet!" angående planerade skattehöjningar skrämt iväg investerare.

Regeringen gör litet som inget för jobben på Island. Island har nu världens högsta moms på 25,5% och en rad försämringar för de arbetande, pensionärerna och vanliga människor har ägt rum ovanpå arbetsbrist och minskade intäkter.

Enligt intresseföreningen för Hemmen är nu halva befolkningen på obestånd eller kommer att bli det i år. Den socialdemokratiska regeringen kör med grekisk stil angående fakta och målar upp verklighetsfrämmande bilder som bättre skulle lämpa sig på väggen för de intagna på Kleppur (hem för förståndshandikappade) än att torgföras för folk som kan tänka själva.

Statskulden har ökat från ca 40% av BNP är 2008 till 99% i slutet på mars år 2010.

Men det är klart, kan man låna pengar för att betala folk för att gå omkring med händerna i byxfickan, kan man ju förlänga eländet för stunden. Regeringen styr landets ekonomi rakt ned på havsbotten, vilket ser ut att vara en del i planen att avskaffa republiken och ge bort landet till utländska intressenter.

Trots att mer än två tredjedelar av Islänningarna inte vill att landet går med i EU jobbar regeringen natt och dag att göra pappren klara inför nationaldagen den 17 juni i väntan på att EU godkänner Socialdemokraternas medlemsansökan för Island.

Den vithåriga damen gör vad som helst för att få sitt namn inskrivit i historieböckerna. Island känner några liknande namn genom tiderna. Jörundur hundadagarskonung var en av dom.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar