tisdag 19 januari 2010

Islands utrikesdepartement sprider felaktig information om EU direktiv

I en bakgrundsinformation om Icesave på engelska den 11 jan 2010 sprider Islands utrikesdepartement till media - främst utomlands bl.a. till Sverige, att Island kommer att täcka Icesave insättare garanterat minimibelopp på 20,887 euro enligt EES lag ( "would cover deposits of insured depositors in accordance with EEA law, thereby guarenteeing up to 20,887 euros for each account" s 1).

På flera ställen i dokumentet refereras till EES avtalets minimibelopp som juridiskt bindande för alla parter.

Påståendet är felaktigt och mörklägger det rätta innehållet i direktiv 94/19/EC som Island införde i lag redan 1999.

Klart och tydligt lägger direktivet ansvaret på finansmyndigheterna inom EU:s medlemsstater (Member states eller European Community) att:

1 Betala minst ut minimibeloppet till insättare med bankkonto i respektive medlemsländer.
2 Kontrollera att banker med huvudsäte i länder utanför EU (avser Island som ej är med i EU) har täckning för minimibeloppet
3 kräva om täckning saknas att filialen ansluter sig till ett inom sitt territorium existerande system för garanti av insättningar.

I den debatt som följt i spåret på Islands presidents beslut att hänvisa Icesave räkningen till folkomröstning har flera ledande ekonomer, professorer och experter både i EU och USA varit överens i tolkningen av direktivet. Island har ingen juridisk skyldighet att betala minimibeloppet enligt direktivet. Islands regering känner mycket väl till detta men väljer ändå att gå ut med felaktig information.

Anledningen är att den isländska regeringen har i Icesaveavtalet gått med på Storbritanniens och Hollands krav på att ta över deras finansmyndigheters ansvar enligt direktivet. I den meningen har Island blivit "Member state" i stället för att vara ett "land utanför".

Summan som ska betalas är orimlig och omöjlig för Island (enl. denna modell ca 12 - 13 tus euro på varje Islänning istället för 50 euro om man följt direktivet i UK:s fall). Skyhög ränta på 5,5% tillkommer som bidrar till en snabbare konkurs.

Icesave fick enorm spridning inom EU främst i Storbritannien och Holland. De isländska bankerna växte till ca 12 ggr storleken på Islands ekonomi. Det är uppenbart att denna tillväxt inte varit möjlig utan Finansinspektionernas medgivande i de EU länder där filialerna fick etablera sin verksamhet.

Därför är det inte så konstigt att Islänningarna motsätter sig Icesave-avtalet. För första gången i historien har terrorlagar använts mot en demokratisk stat i Europa. (Föregående lag i Storbritannien användes bara två gånger: när Rhodesia deklarerade självständighet 1965 och under Falklandskriget/Argentina 1982).

Uppenbarligen vill Islands regering dölja att den redan gjort upp om Islands framtid bakom ryggen på det isländska folket. Icesave räkningen är priset vanliga skattebetalare på Island förväntas betala till regeringarna i Storbritannien och Holland för att inte stå i vägen för Islands ansökan till EU. Sverige stoppar utbetalningar på lån till Island tills man först sett "att Island lever upp till sina internationella åtaganden." D.v.s. binder upp isländska statskassan till en skuld man inte är skyldig att betala enligt lagen.

Om du vill uppvakta en vacker flicka börjar du inte med att anklaga henne för att vara en terrorist, ta av henne pass och plånbok och kasta henne i garderoben. Väntar utanför dörren och erbjuder henne att komma ut om hon lovar att förbli din slav resten av livet.

Frågan är hur många på Island är intresserade av denna behandling.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar