söndag 27 mars 2011

Johanna Sigurdardottir, Islands statsminister, bryter mot jämställdhetslagen

Statsministern, tidigare jämställdhetsminister
blev Islands första att bryta mot lagen

Det verkar inte vara mycket som ordföranden i socialdemokratiska Samfylkingin på Island kan göra rätt. Nu har jämställdhetskommittén kommit fram till att hon brutit mot jämställdhetslagen när hon anlitade Arnar Thor Masson som avdelningschef inom regeringskansliet i fjol i stället för Anna Kristin Olafsdottir. Kommittén kom fram till att det inte var bevisat att Arnar var mer kvalificerad än Anna och därför har statsministern brutit mot lagen genom att anställa Arnar men inte Anna.

Det tragikomiska för Islands statsminister är att när hon var socialminister i tidigare regering, då drev hon jämställdsfrågorna och fick igenom den nya jämställdhetslagen i Althingi.  Nu blev hon Islands första offentliga maktperson att bryta mot lagen hon själv införde.

Och vad svarar Johanna på kritiken om att hon inte följer jämställdhetslagen:

"Jag kunde hellre förvänta mig dö än att någon skulle komma på idén att jag bryter mot jämställdhetslagen."

Sossarnas kvinnoförbund på Island gjorde ett litet offentligt läte som snabbt förvandlades till ett rungande "Vi stödjer vår älskade ledare."

Samma visa som förr, Socialdemokrater behöver inte följa några lagar själva. Lagarna verkar bara för till för oss andra, dödliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar