söndag 27 mars 2011

Högsta domstolen ogiltigförklarade valet, regeringen blåser på beslutet

Kosið um stjórnlagaráð
Regeringen blåser på Islands Högsta Domstol


I veckan röstade Althingi om det självt skal utnämna kandidaterna i det så kallade "konstitutionsparlamentet" eftersom Högsta Domstolen på Island fann valet till "konstitutionsparlamentet" gravt felaktigt (öppna vallådor, olämpliga vallokaler, representanter fick inte närvara vid räkning av valsedlar, ett komplicerat datoriserat valsystem togs i bruk för första gången och visade sig ha allvarliga brister osv). Högsta Domstolen fann att valet inte hållits enligt Islands konstitution och måste därför göras om.

Med rösterna 30 för och 21 mot gick förslaget igenom som i praktiken betyder att Altingi ogiltigförklarar  Högsta Domstolens beslut. Detta är första gången i Islands historia som något sådant händer. Många jurister och lagexperter är rasande över regeringens arroganta förhållningssätt som gräver undan trovärdigheten på Islands rättsväsende och konstitution.

På uppdrag av Althingi ska valnämnden utse samma personer - som inte blev valda eftersom valet ogiltigförklarades, till platserna i "konstitutionsparlamentet."

Några av personerna på listan har hoppat av eftersom det inte ser bra ut, att vara med i ett "konstitutionsparlament" som ska komma med förslag att ändra konstitutionen, när man från början brutit mot konstitutionen enligt Högsta Domstolen.

Men VänsterGrönaSosseröran som styr tycker inte det är något märkvärdigt. De agerar som om de står över alla lagar och kan bestämma själva hur som helst oavsett Högsta Domstolen och landets konstitution.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar