onsdag 30 mars 2011

Ignorans

Dagens budskap från de sju Högstadomstolsjuristerna på Island som faktiskt blivit åtta numera:

"Man påstår att de som säger nej till Icesave-lagen tar en stor risk och visar samma sorts ignorans som användes under exportvikingarnas bästa period. Detta håller inga mått. Tvärtemot kan man påstå motsatsen.

De som vill godkänna Icesave-lagen menar att Islänningarna köper sig därigenom omätbara värden i form av förtroende och tillgång till kapital. Detta påminner om när investerare i exportyran följde stjärnorna och köpte omätbara värden i stor skala som då kallades affärsfördelar.

Alla känner nu till vad som hände dessa omätbara värden när vinden vände. De försvann som smör i solen. Kan man inte på samma sätt förvänta sig att värden som man vill köpa med Icesave-avtalet försvinner på samma vis? Självklart.

Det medföljer ett stort ansvar att förorda sin nation köpa omätbara värden genom att ta hundra miljarders gränslös risk på utvecklingen av priset på den isländska kronan och priset på tillgångar generellt. Ignoransen är här även stor hos de som väljer detta, och ligger i att de tror sig själva kunna styra risken på ett annat och bättre sätt än man tidigare klarat av. Ingenting pekar mot att detta skulle kunna vara rätt.

Fäll Icesave-lagen.


Brynjar Níelsson hrl.
Björgvin Þorsteinsson hrl.
Haukur Örn Birgisson hrl.
Jón Jónsson hrl.
Reimar Pétursson hrl.
Sveinn Snorrason hrl
Tómas Jónsson hrl.
Þorsteinn Einarsson hrl."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar