måndag 11 oktober 2010

Först var det David, nu är det Althingi, politikerna och "fyrpartierna".

Det är märkligt att se hur den Isländska regeringen försöker gömma sig bakom oppositionen nu när folks tålamod är slut på allt tomt prat.

Innan regeringen tillträdde - när Socialdemokraterna bröt samarbetet med Självständighetspartiet, då blåste man under med Baugurs media mobbningen av Islands förra statsminister, dåvarande Riksbankschef, David Oddsson. Med 80% av medierna på Island mot sig - medier som ägdes av Jon Asgeir Johannesson - blev det till slut omöjligt för David Oddsson att göra sig hörd eller citerad på ett korrekt sätt i media. Nu efteråt - när det visat sig att Jon Asgeir är Islands största skalbolagsdirektör genom tiderna - kan man bara ana orsaken till hans mediastrategi: tysta ned alla röster mot sig och sitt imperium för att kunna plundra banker och företag i lugn och ro. Kanske är projekt Tornedo att tömma Glitnir Bank bara ett underprojekt i det verkligt stora projektet: plundra Island.

Hur som helst - David Oddsson var då orsaken till allt ont i världen och man lyckades peta ned honom tillsammans med annars en mycket duktig bankledning i Islands Riksbank. Nu när David inte innehar något officiellt ämbete för staten kan man inte längre hänga ut honom som världens syndare. I och för sig har man jagat hans efterträdare Geir Haarde som blev statsminister efter David. Jag hoppas att åklagaren hittar lika många orsaker till att få Geir Haarde fälld som David, d.v.s. noll.

Nu när den vilsna rödgröna sosseregeringen inte längre kan skylla på David Oddsson när folk slår tunnor utanför Althingi, försöker man skylla på att Althingi är så dåligt, därför att politiken har sjunkit så lågt och att allt är de gamla "fyrpartiernas" fel.....

Jag upplever det bisarrt att höra parlamentsledamöter och arbetande politiker tala ned Althingi och politikeryrket på detta sätt. Kanske har sossarna redan gett upp till den graden att det inte gör någonting att när de själva försvinner från makten att Althingi och politiken på Island försvinner samtidigt. Det gäller att bränna ned marken efter sig totalt så ingen annan kan plocka upp något matnyttigt.

Det är starkt och mycket väl gjort av Självständighetspartiet att bryta bladet nu och vägra vara med i regeringens skådespel som inbjöd oppositionen till "förhandlingar" efter massmötet i måndags när Althingis byggnad färgades av ägg och filmjölk.

Jag har skrivit det tidigare, Island behöver ledamöter som håller huvudet högt i försvar för demokratin, parlamentet och Islands statsskick.

Det kan man inte klandra regeringspartierna för att göra. Jag tror att regeringen kommer att bokstavligen kastas från makten av det isländska folket om statsministern inte har vett att självmant lämna in nyckeln så presidenten kan utlysa ett nyval.

Det Isländska folket vill få bättre representation på Althingi och helt riktigt görs det på det sättet att människor som statsminister Johanna Sigurdardottir och andra ministrar som varit lika mycket involverade i Baugurs smutsiga pengar som hon, lämnar Althingi.

Vi får se vad tisdagen den 12 oktober 2010 har att säga.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar