onsdag 13 oktober 2010

Jag förstår demonstranterna

Det sa den kända norsk franskan Eva Joly igår när hon passerade torget utanför regeringskansliet i Reykjavik. Där stod folk och slog med påkar i tomma tunnor som förde mycket oväsen med sig. Det hördes klart inne i kansliet och på presskonferensen efteråt såg både statsministern och finansministern tagna ut.

Regeringen har inte kommit med någon plan för att hjälpa de tusentals familjer som lämnades med ett skuldberg medan de som satte bankerna omkull fick avskrivna miljarder och går fria som om ingenting hänt. Folk har tappat tålamodet och vill få ett nyval. Men regeringen tänker uppenbarligen sitta så länge som möjligt.

Protesterna på landsbygden fortsätter med fulla hus på mindre orter. Många pekar på att de som är på landsbygden ska ta upp mot 80% av nedskärningarna medan kostnadsandelen är mellan 30-40%. Folk upplever detta som ett dråpslag från huvudstaden mot alla andra.

Ministrarna kan inte klandra någon förutom sig själva. Regeringen håller på att sänka nationen med lånade pengar från Internationella valutafonden. Från det hållet har det kommit en deklaration om att nu är det dags för hushållen att ta sitt ansvar för krisen. Statsministern skyllde på hushållen för att inte ha utnyttjat de möjligheter som finns för avdrag.

Efter förra måndagskvällens massiva demonstration utanför Althingi förväntade jag mig en större demonstration utanför regeringskansliet. Ca 50 -60 tal människor slog i tunnor och bland dem var en av Rörelsen parlamentsledamöter.

På frågan om hon skulle vara med och slå tunnor svarade Eva Joly: "Det är bra att det är en fredlig demonstration utan våld. Men jag har andra metoder som är effektivare för att uppnå resultat som jag använder."

Eva Joly ställer upp i presidentvalet i Frankrike år 2012. Hon är en speciell konsult till statsåklagaren på Island som jagar ekonomiska brottslingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar