torsdag 14 oktober 2010

Eva Joly slutar som konsult till Islands speciella åklagare

Eva Joly som har varit en mycket viktig resurs för Islands speciella statsåklagare efter den finansiella kraschen 2008 har slutat några månader i förtid på grund av sin kandidatur till Frankrikes president år 2012.

På en presskonferens i Reykjavik igår, sa hon, att förutom att vara en ledamot av Europaparlamentet, då tog arbetet med valförberedelserna all hennes tid. Men hon underströk att läget på Island hade utvecklats så pass långt att det inte var någon fara för undersökningarna eller kampen mot den ekonomiska brottsligheten.

I början hade statsåklagaren endast fem medarbetare som har i dag blivit sextio och räknas bli åttio vid årets slut. Hon lovade statsåklagare Olafur Thor Hauksson att hon alltid skulle vara tillgänglig för goda råd. Hon tyckte att arbetssättet med en utländsk konsult passade väl på Island eftersom Island är ett sådant litet samhälle och många befarar att vänskap och familjeband kan påverka utgången på undersökningar och straffpåföljder.

Statsåklagare Olafur Hauksson hoppas att de sista åtalen kan publiceras år 2014 och att det sista fallet hinner få en slutgiltig behandling i domstol åren 2015-2016.

Påfrestningen på domstolssystemet på Island är mycket tung och växer de kommande åren vilket i sin tur kräver att extra resurser tillförs domstolarna för att de ska hinna med alla fallen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar