söndag 10 oktober 2010

Islands president – ett föredöme för EU:s ledare

Islands president, Hr. Olafur Ragnar Grimsson, intervjuades i Bloomberg tv för inte så länge sedan och sa då i samband med Icesave-konflikten att

"Det är en klar policy hos EU att staten inte ska stötta privata banker. Vi vill inte ha ett system där bankerna kan ta vinsten när det går bra men lämna skulderna hos skattebetalarna när det går dåligt." Han nämnde vanliga människor som bönder, fiskare, sjuksköterskor, lärare och läkare som inte skulle behöva drabbas av att en privat bank går omkull.

Här refererar presidenten till EU:s direktiv om sund konkurrens som förbjuder staten att gå in och snedvrida konkurrensen med subventioner till privata företag. Han hänvisar till EU:s direktiv om gränsöverskridande finansiell verksamhet och insättarnas garantifonder.

Det vore önskvärt att EU:s ledare kunde prata lika tydligt som Islands president i dessa för vår tid ödesdigra frågor. Då kunde EU:s ledarna kanske inse att både UK och Holland har brutit mot reglerna genom att ta sina skattebetalares pengar för att lösa ut strandsatta Iceve-kontohavare i deras länder. UK täckte förlusten till 100% och Holland upp till 100 tus €. Den högsta garanterade ersättningen enligt direktiven var då ca 20 tus €.

För att förstå Islänningarnas omröstning om Icesave, som presidenten stod upp för och möjliggjorde på konstitutionell grund, måste man förstå att UK och Holland ensidigt skickade kostnaderna för sina beslut på en räkning till de isländska skattebetalarna. Klart att Islänningarna inte ska stå för UK och Hollands regeringars missöden.

Att Islands nuvarande utrikesminister sen fortsätter att lova till höger och vänster att Island skall betala av "skulden" – som inte existerar – får stå för honom själv. Och gruppen av anhängare till utrikesministern blir tunnare med varje dag som går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar