fredag 12 mars 2010

Sveriges "hjälp" inget annat än piskan på den som ligger

Svenska ministrar må slå sig för bröstet och tala om att de "gjort vad de kunnat" för att hjälpa Island med löfte om stödlån efter bankkraschen.

Sanningen är den att Sverige blockerar IMF:s utbetalningar på deras lån i enlighet med ekonomiska återuppbyggnadsprogrammet. Hela stödpaketet bygger på att Norden ställer upp med pengar tillsammans med IMF för att hjälpa Island ur krisen. Men Sverige har valt att hålla inne med utbetalning av sin del - vilket blockerar IMF från att betala ut deras del - tills Island gått Storbritannien och Holland till mötes i Icesave-tvisten.

Det verkar som ministrarna i den svenska regeringen fått "maktfnatt" efter Sveriges ordförandeskap i EU. Utan att förklara vad de menar gömmer de sig bakom påståenden om "internationella förpliktelser" och får det att se ut som Island tagit på sig en skuld och tänker smita från notan. Som ministrar i ett EU-land borde de känna mycket väl till EES-avtalet och villkoren för Island som Island uppfyllt för länge sedan. Island har aldrig tagit på sig regeringarnas dumheter i Storbritannien eller Holland och skall aldrig behöva göra det. Men det är precis det som Sverige vill att Island gör. Det den svenska regeringen menar är: "Hej o hå, om ni inte betalar det som UK och Holland vill blir det inga pengar från IMF eller oss!"

Att inte Storbritannien vågat använda terroristlagarna på andra än Island. Är det månne därför att Island har ingen egen armé och är bara lite drygt 300 tus invånare?
Tycker regeringen Reinfeldt att terroristlagarna som infördes mot bekämpningen av internationell terrorism ska användas mot gamla demokratier som Island för att frysa öns tillgångar (inkl. delar av Riksbankens guldreserv) och ta landets näringsliv i gisslan?

Islänningarna behöver ingen "hjälp" som bara är en vinande piska i syfte att få dom att skriva under egen konkursdom. Fy på er politiker som inte följer egna internationella avtal och använder den störres kraft för att mobba den mindre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar