måndag 8 mars 2010

Nordens solidaritet – blockering av Islands lånemöjligheter hos IMF

EUobserver skriver i dag om folkomröstningen på Island och Islands EU ansökan. Där framgår att Ordföranden i IMF Dominique Strauss-Kahn skickade nyligen ett meddelande till Island om att IMF är "bundet att hjälpa Island" samt att Icesave-tvisten är en "privat sak" som inte har något med IMF:s åtaganden för Island att göra. Med denna deklaration tar IMF bort allt tvivel om att IMF har ställt några sådana krav som att Island måst först uppfylla Storbritanniens och Hollands krav på pengar innan IMF kan betala ut lån till Island.

I artikeln upplyser Hollands utrikesminister Maxime Verheugen att med tanke på resultatet i folkomröstningen så "fanns det med i våra funderingar" om vi skulle stödja Islands ansökan till EU.

Det som stoppar IMF:s utbetalningar är Nordens vägran att betala ut sina lån till Island som är ett villkor i det ekonomiska paket Island har fått fram. Länder som Sverige, Finland och Danmark har ställt krav på att Island måste först ta på sig Icesave-villkoren innan de betalar ut sina lån till Island vilket är IMF:s förutsättning för att betala ut sina lån till Island. Därför kan man gott påstå att det är uteslutande representanterna för det nordiska brödrafolket som stoppar den internationella supporten till Islands krispaket för att återuppbygga ekonomin och komma på fötter igen.

Vart tog den så kallade solidariteten i Norden vägen?


Läs mer på

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar