onsdag 10 mars 2010

Tack Johan Rudström!

I dagens Uppsala Nya Tidning skriver Johan Rudström en ledare om folkomröstningen på Island och att Island borde ges ett godtagbart avtal. Han skriver:

"Folkomröstningar borde vara den finaste formen av demokrati där alla verkligen kommer till tals."

Vidare skriver Johan:

"För Islands del kommer varje fråga som ställs angående finanskrisen att få ett och samma svar: Det är bankerna och deras ledningar som bär skulden. Och skälet till att det kunde hända var den totala bristen på internationella regler för bank- och finansväsendet. Islands folk har rätt. En befolkning på 300 000 kan inte hållas helt ansvarig för vad banker med långt mycket större omsättning än landet, och med en global spelplan, hittar på. Bara kraschen för Icesave innebär återbetalningar av gigantiska mått. Översatt till Uppsala kommun skulle alla kostnader för skola och barnomsorg behöva dras in för tio år framåt. Det går förstås inte."

" Den framtida EU-medlemmen Islandska tydligen inte känna sig välkommen. Särskilt anmärkningsvärt är att dess nordiska grannar stödjer EU:s linje. Det måste kännas extra svårt vilket också presidenten Grimsson ger uttryck för efter islänningarnas rungande nej till Icesavelagen.
Sverige har fortfarande chansen att ta ledningen i frågan och ge Island ett godtagbart avtal. Ett Island i konkurs har liten betydelse för svensk ekonomi, men islänningar i konkurs har stor betydelse för svenskar."

Det är ett gott tecken att fler börjar förstå problematiken med bristen på internationella regler för bank- och finansväsendet. Det som drabbade Island drabbar nämligen även andra folk fast inte lika tydligt eftersom andra nationer är mycket större. En sak är klar: Islands banker skulle aldrig kunnat bli 12 ggr större än Islands ekonomi om inte de hade fått tillstånd i enlighet med EU:s regelverk för överskridande bankverksamhet och garantier för insättarnas pengar. Där är EU:s ansvar stort, inte minst finansmyndigheternas i UK och Holland. Men man tiger om detta och låtsas som att Island ensamt bär skulden för EU:s bristfälliga regelverk.

Island behöver fler vänner som Johan Rudström!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar