fredag 12 mars 2010

Norge bryter Nordens "solidaritet" - slutar mobba Island

I Aftenposten i går sa Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe att Norden skulle betala ut sina lån till Island trots att IMF:s andra revision enligt planen inte är genomförd och oberoende av ställningen i Icesave-tvisten.

Därmed bryter Norge Nordens "solidaritet" i finansblockaden på Island och tar ställning för ekonomisk återuppbyggnad på Island utan krav på att Island godtar UK:s och Hollands krav på betalning av "Icesave-skulder".

Tidningen Dagens Näringsliv i Norge välkomnar i dagens ledare denna förändring och säger:

"Internationella valutafonden har lovat Island ett lån på fem miljarder dollar som till delar finansieras av fonden själv och delvis av de nordiske länderna. Utbetalningarna är frysta till följd av att förhandlingarna mellan Storbritannien och Holland gått i stå."

Vidare:

"IMF har upprepade gånger betonat att planen inte är beroende av en uppgörelse i Icesave-avtalet. De nordiska länderna har från sin sida satt som villkor att Island följer IMF:s stabiliseringsprogram."

"Men det står ingenting om att Island skall tvingas godkänna villkoren som Britter och Holländare dikterar. Då kan det inte heller vara rätt att pengarna från de nordiska länderna fryses inne som ett påtryckningsmedel för att få Island att signera villkor som landets befolkning uppfattar som orimliga."

Ledaren avslutas med orden: "Finansblockaden av Island måste stoppas!"

Äntligen säger jag nu bara och jag hoppas som tidningen att Norges utrikesminister Jonas Gahr får in lite vett i sina nordiska kollegor när de träffas i dag i Köpenhamn.

Reinfeldt, Bildt och Borg: SLUTA MOBBA ISLAND!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar