söndag 7 mars 2010

Den isländska regeringen är duktig på att fara med osanning

I ett pressmeddelande från regeringskansliet på Island säger att enligt folkomröstningen har Icesave-lagen från i december tappat laga kraft och gäller inte längre. Det som då står kvar är Icesave-lagen från i juni men den godtogs inte av Storbritannien och Holland som en lösning i Icesave-tvisten.

I pressmeddelandet påstås att folkomröstningens grund förändrades när "regeringen sökte och etablerade samråd med alla politiska partier i syfte att bilda en ny förhandlingsdelegation och inleda nya förhandlingar med brittiska och holländska myndigheter som nu pågått de senaste veckorna."

Detta är nog enligt mitt sätt att se långt borta från sanningen. Faktum är att oppositionen har hela tiden föreslagit en tvärpolitisk förhandlingskommitté men inte fått gehör förr än efter att presidenten vägrade skriva under lagen. Det är därför ministrarnas rädsla för framtida jobb som drivit dom att acceptera en ny förhandlingskommitté och en ny förhandlingsrunda.

Om regeringen fått sin vilja fram vore Island redan på väg mot en säker konkurs. Tack vare oppositionen, presidenten och inte minst det isländska folket har man lyckats undvika katastrofen den här gången.

Denna regering verkar inte ha hjärnor som förmår ta emot syn- eller hörselintryck eller kan fundera över fakta. Ministrarna avgår nog inte förr än folket handgripligen slänger ut dem från Althingi. Island har bättre förmågor som visar större respekt för demokratin och är mer värda en plats i Althingi än denna urusla regering.

Statsministern och finansministern påminner mig om paret Gryla och Leppaludi, som letar sig från fjällen till bygden och plockar upp oskyldiga barn i dimman för att fylla på matförrådet. Sagan om Gryla och Leppaludi berättas för barn på Island i avskräckande syfte så de uppför sig prydligt för att undvika att hamna på parets tallrikar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar