måndag 4 oktober 2010

Heder och ära till Självständighetspartiets parlamentsgrupp


Resolut försvarade Självständighetspartiets parlamentsledamöter såväl Althingi, parlamentarismen, demokratin som den isländska republikens grunder när de höjde sig över partipolitiken och röstade mot regeringspartiernas förslag att åtala tidigare ministrar.

Således kan Socialdemokraterna på Island tacka Självständighetspartiet för att inte deras ministrar "åkte med" när omröstningen ägde rum. Men en del av S taktikröstade och därför blev det Geir Haarde Självständighetspartiets tidigare ordförande och statsminister som ensam får bära skulden.

I en tv-intervju på kvällen sa Geir Haarde att det naturligtvis inte var rätt att någon politiker blir åtalad men att när det ändå skedde att det var bra att han ensam står åtalad. Bankkrisen får i första hand skrivas på bankernas ägare och ledningar. Politikerna kunde inte stoppa den skuldvåg som bankerna skapade.

Geir Haardes regering räddade Islänningarna istället med en speciell nödvärnslag som möjliggjorde fortsatt bankrörelse på Island. Därmed stoppades den finansiella kraschens annars fullständiga förstörelse som skulle ha stoppat all handel på Island med kreditkort och pengatransaktioner. Tack vare denna räddning kunde Islänningarna fortsätta betala ut lön och använda pengar och kreditkort när de handlade.

Självständighetspartiets heroiska försvar av parlamentarismen kommer att gå till historien som politikens främsta dygd under nuvarande period.

Självständighetspartiets parlamentsgrupp är värd Isländska republikens högsta erkännande, falkorden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar