onsdag 6 oktober 2010

Värsta parlamentsceremonin på tusen år

I fredags öppnade Althingi på nytt efter bara några dagars uppehåll. Sessionen innan var den längsta i Althingis historia. Den nya inleddes på värsta sätt i Althingis historia.

Som det brukar, då går Islands president och presidentens hustru, biskopen på Island, Althingis ledamöter inklusive regering och ministrar, från den lilla domkyrkan öster om parlamentsbyggnaden och in till Althingi där presidenten öppnar årets session. 2010 års högtidliga öppnande kommer att gå till historien där ägg, tomater, grönsaker, plastflaskor, yoghurtförpackningar och andra föremål haglade på sällskapet så de fick fly undan attackerna och ta sig in genom bakdörren.

På torget framför Althingi hade ca två tusen människor samlats för att protestera mot den odugliga regeringen och den djupa orättvisa att finansskurkarna går fria med avskrivna skulder medan vanliga familjer står framför den bittra verkligheten att vräkas från hus och hem. Den "första nordiska välfärdsregeringen" på Island har visat sig vara både hänsynslös och grym mot speciellt barnfamiljerna, de sjuka och de gamla. Exempelvis har den aviserat sänkning på barnbidrag från 50 tus ISK till 5 tus ISK. Sjukhusbudgeten skärs ned med upp till 40%. Bankernas olagliga lån går det trögt att få rättade trots Högsta domstolens dom.

Att få ägg kastade på sig är inget roligt. Det tyckte inte prästen Halldora Thorvardsdottir. Hon fick ägg i huvudet på vägen ut ur kyrkan och det blödde från örat. Fönster krossades i domkyrkan för första gången så vitt jag vet sedan kyrkan byggdes år 1796.

Det bör sägas att majoriteten av demonstranterna var fridfulla men en handfull uppförde sig mycket illa. Tyvärr förstör dom för majoriteten som faktiskt har goda skäl att visa upp sin vrede över de missförhållanden som nu råder i det isländska samhället.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar