fredag 8 oktober 2010

EU-kommissionen visar Island tänderna i makrill frågan.

Islands fiskeridepartment fick i går ett brev från EU-kommissionen undertecknat av Maria Damanaki som tar hand om EU:s fiskefrågor, Stefan Fule som ansvarar för utvidgningen av EU samt Karel De Gucht som tar hand om EU:s utrikesfrågor. I brevet skriver de att hela EU-kommissionen fruktar att Islands makrillfiske kommer att skada makrillstammen och om inte Island och Färöarna besinnar sig och minskar eller upphör med fisket kommer EU-kommissionen att vidta åtgärder.

"Vi litar på att ni är överens med oss att problemet med makrillfisket sträcker sig längre än att endast avse kontrollen på fisket. Om inte en lösning kan tas fram kan det påverka trovärdigheten i våra bilaterala relationer (EU och Island/gs). På grund av sakens betydelse vill vi uttrycka vår uppriktiga vilja för att hitta en lösning på hur fiskekvoten ska fördelas."

Islands fiskeminister Jon Bjarnason säger att han är mycket förvånat över att EU skickar ett sådant brev några dagar efter att en EU-delegation varit på besök i Reykjavik där makrillfrågan diskuterades. "Jag har aldrig sett något samband med Islands EU-ansökan och makrillfrågan" säger Jon. "Det är märkligt att andra än EU:s fiskeminister undertecknar brevet."

Vidare säger Jon Bjarnason: "Vi har visat en stor förhandlingsvilja från Islands sida men inte fått tillträde till förhandlingsbordet förr än först nyligen efter att ha sökt i 9 år. EU har inte tillåtit att Island funnits med i diskussionerna tidigare så Island kan inte göras ansvarigt för att inte ha visat en god förhandlingsvilja angående makrillfisket."

Islands fiskedepartement skickade ut ett pressmeddelande den 30 september angående Maria Damanakis tidigare ogrundade uttalanden om Islands och Färöarnas makrillfiske. I fiskedepartementets meddelande säger bl.a. "Det står klart att hot om åtgärder i stil med uppsägning av icke relevanta avtal inte är ett naturligt förhandlingssätt mellan oberoende stater och EU:s hot underlättar inte en lösning."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar