onsdag 6 oktober 2010

Vreden kastar mörka skuggor över Althingi och regeringen

I måndags kväll inledde statsminister Johanna Sigurdardottir med sin regeringsdeklaration. Utanför Althingi fanns en skara människor som överträffade antal deltagare i den så kallade köksredskaps revolutionen för knappt två år sedan. Polisen räknade med att mellan 7 - 8 tusen demonstranter hade samlats på torget utanför Althingi för att protestera mot den handlingsförlamade, socialdemokratiska regeringen.

Både polisen och demonstranterna har lärt av den förra "revolutionen". Denna gång satte polisen upp ett kravallstaket runt parlamentet och en äldre dam hördes säga att äntligen fick hon se försvarsmuren som regeringen lovat bygga runt familjerna i landet. Som bekant bygger regeringen försvarsmurar åt finansbovar och bankelit men löften till folket visar sig vara falska och folket har tröttnat att aldrig få levererat.

Demonstranterna, i.a.f. den minsta delen, hade denna gången beväpnat sig med golfbollar och stenar. Stackars Althingshuset som inget gjort annat än att hysa parlamentet blev nedstänkt av ägg och färg, jag vet inte hur många fönster som krossades, men kostnaden för att rensa bort sörjan efteråt gick på över 5 milj. ISK.

För att förstöra talet för statsministern hade demonstranterna tagit med sig tunnor som de slog i med påkar och framkallade oväsen i höga volymer. Detta hördes naturligtvis in i Althingi, där ledamöterna försökte utöva sina uppgifter trots den hotfulla situationen. I debatten som följde i parlamentet refererade oppositionen till folket utanför och den vrede mot den sittande regeringen som där fick utlopp.

"Regeringen har totalt misslyckats och bör avgå" var budskapet. Vissa av de nyare politiska krafterna gav uttryck för populism genom att avskriva Althingi och Islands statsskick och kräva att alla ledamöter skulle bytas ut.

Ministrarna fick det besvärligt när de lämnade parlamentet på kvällen och flera av dem attackerades med stenar när de satt i sina bilar. Skadorna på ministerbilarna uppgår till miljontals kronor.

Visst var det märkligt att höra statsministern ljuga rakt upp i ansiktet på alla: "Köpkraften har ökat, vi har det bättre än förr och vi kommer att få minst 3% tillväxt nästa år."

Inget av detta stämmer och jag undrar hur det är fatt med ministerns verklighetskontakter. Det är en djup politisk förolämpning mot Althingi, demokratin och folkviljan att Johanna Sigurdardottirs regering stannar kvar. Om hon har den minsta glöd av demokrati i sitt hjärta, tjänar hon sitt land och folk endast genom att lämna in nyckeln till presidenten och be honom att utlysa ett nyval.

Det isländska folket vill få bort politiker som varit involverade i finansskandalerna på Island, där bankdirektörer visat sig vara skalbolagsdirektörer. Tyvärr tillhör statsministern en av dessa på grund av sitt partis förbindelser med Baugurs imperium och skalbolagsdirektör Jon Asgeir Johannesson.

AVGÅ JOHANNA!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar