söndag 30 maj 2010

Socialdemokraterna och vänster gröna går kraftigt bakåt

Kommunvalet på Island i går visar ett stort missnöje med den sittande regeringen. I Reykjavik - Islands största valkrets, fick regeringspartierna endast 26% av rösterna.

Islänningarna vill få större direktinflytande vilket jag tolkar som ett hälsosamt tecken. Den slutsatsen drog också partiernas representanter i TV programmet Silfur Egils idag. I Reykjavik fick nykomlingen "Bästa partiet" knappt 35% av rösterna och och blev stadens största parti med 6 ledamöter i stadsfullmäktige. Självständighetspartiet går framåt jämfört med valet efter bankkraschen då partiet fick endast 22 %, nu får partiet knappt 34 %. Jämfört med val innan bankkraschen är detta lågt men visar ändå på att partiet håller på att återhämta förtroenden efter bankkraschen. Centern fick endast 2,7% vilket är färre röster än antalet registrerade medlemmar i Reykjavik. Sigmundur David Gunnlaugsson förklarade det med att många av partiets medlemmar röstat på det nya partiet. Deltagandet i Reykjavik var 73% och av de som röstade lämnade 5,1% blankt. Det har varit en turbulens i Reykjavik den senaste mandatperioden som förklarar delvis det stora missnöjet. Jag tolkar dock resultatet som i huvudsak en misstroende omröstning på regeringen.

På Akureyri liknar situationen Reykjaviks, ett nytt lokalt parti fick ensam majoriteten 6 ledamöter i kommunfullmäktige och 45% av rösterna. Där blev valdeltagandet bättre än i huvudstaden eller 83%.

Jag har ännu inte fått in alla siffror men som jag uppfattar det har trenden varit att valdeltagandet har sjunkit och många har proteströstat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar