fredag 28 maj 2010

När vargen vaktar fåren

Morgunbladit skriver i sin ledare i dag om Icesave och menar att ESA:s brev är ett beställningsjobb. Tidningen varnar för när finansministern säger att regeringen kommer att agera för Island som de tidigare har gjort! Dvs försöka lura folket återigen att betala för de kraschade bankerna. Morgunbladid påminner om att presidenten faktiskt vägrade signera lagen och att folket har sagt sitt i en folkomröstning. När presidenten förklarade för internationell media hur läget var har många experter i många delar av världen öppet och utan att någon bad om det, redovisat sin syn på Icesave och stöttat Islands sak. Något som den isländska regeringen borde ha gjort. Morgunbladit påminner också om att ESA inte nämner med ett ord UK:s missbruk av terrorlagar som jämförde isländska myndigheter, banker och folk med jordens värsta massmördare. Det betydde samtidigt att kontrollen över isländska bankfilialer utomlands försvann från isländska myndigheter. Jag håller helt och hållet med och ställer frågan: Har ett litet land som Island ingen självförsvarsrätt mot sådana attacker?

Tidningen varnar för ett försök att smyga Icesave-tvisten bakvägen in i ett system där politiken styr mer än rättvisan och varnar för en politisk dom som är beställd av de stora nationerna istället för att man prövar lagarna som gäller.

Ungefär som när vargen anlitas för att vakta fåren. Jag hoppas verkligen att så inte blir fallet, vi får jämt höra att alla skall följa lagen. Därför är det väldigt märkligt att Island som inte har inskrivet i sin lag att staten skall ansvara för Icesave och har följt EES-avtalet, plötsligt får på sig EU som vill tvinga Island att skriva ett betalningsansvar in i lagen som tidigare inte fanns när lagen skrevs. Det måste bli en uppvisning av svindlande akrobatik och trolleri om EU ska lyckas med den saken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar