söndag 23 maj 2010

Kommunval nästa lördag på Island

Om en vecka går Islänningarna till val till kommunerna. Folket har tröttnat på kriminella bankdirektörer, politiker som lovar tjockt men håller tunt och skuldberg som aldrig tycks sluta växa.

I Reykjavik har förtroendebristen mot politiker i allmänhet fått sig det märkliga uttrycket att det s.k. "Bästa Partiet" som är ett skojparti, fick majoriteten i senaste opinionsundersökningen och skulle bli det dominerande partiet i Reykjavik med borgmästaren och kontrollen på stadens alla nämnder och funktioner.

Alla vägrar dock tro att undersökningen blir det verkliga resultatet på valdagen 29 maj. Om det skulle bli så är detta den största protesten mot de etablerade partierna sedan republiken bildades 1944.

En av anledningarna till protesten är med all sannolikhet sambandet mellan bankerna och partierna och politikerna på Island som redovisades i Altingis rapport om bankkraschen. Där påtalades att politikerna var sponsrade av banker som nu visat sig ha varit i händerna på kriminella förbrytare. Rapporten beordrade en ändring på ett förhållningssätt som tog bort grunden för ett självständigt tänkande från politikernas sida gentemot bankerna. Varför kritisera den som kommer med födan ungefär.

Efter uppgör med bankmaffian kommer ett uppgör med tänkandet att vara beroende av bankernas ledning. Det tycker jag är sunt. Jag var på besök i Island förra veckan och alla jag pratade med uttryckte sin glädje över att rättvisa får skipas och de skyldiga, tidigare ansvariga bankdirektörerna får straff.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar