söndag 23 maj 2010

När en miljon kronor blir tio i bankens bokföring

Jag var på besök till Island i förra veckan tillsammans med mina brittiska vänner Donald Martin och Anthony Miller. Tillsammans åkte vi till Island för att framföra ett förslag på hur bankernas penningskapande ur ingenting kan stoppas.

Som läget är i världen i dag så försöker de flesta ledare lösa problemen med skulder genom att öka skulderna med nya skulder. Denna negativa spiral kan inte stoppas utan att skulderna slutar växa.

Mina vänner förklarar fenomenet pengar från ingenstans så här:

"Tänk dig att du är en butiksägare och du lämnar gårdagens försäljning till banken. Låt oss för enkelhetens skull säga att pengapåsen du lämnar hos banken innehåller en miljon svenska kronor.

Banken tar påsen och in kommer person nummer två, säg från byggbranschen och lånar din miljon. Denna person köper sedan varor och tjänster av person nummer tre som sedan går till banken och lägger in dina ursprungliga pengar in på sitt konto.

Banken gnuggar händerna och säger: Nu har vi två miljoner kronor. Samma procedur upprepar sig i genomsnitt ca 8-9 ggr. Det som har hänt är att din ursprungliga miljon har vandrat runt 9 händer som alla gått till banken och fått kvitto på att de äger en miljon hos banken. Men det som banken har är endast din ursprungliga miljon kronor. Om nu alla som har kvitto på att de äger en miljon kronor på banken skulle samtidigt gå till banken och begära ut sina pengar skulle banken bli insolvent: Det finns bara en miljon kronor att ersätta tio miljoner kronor med. Samtidigt kräver banken ränta på utlåningen på de tio miljonerna."

Exakt detta är karakteristiskt för världens finanskris i dag, det finns mindre pengar än skulder i världen.

Det finns lösning på detta problem: Ha två sorters konton hos bankerna, ett vanligt transaktionskonto där pengarna åker in och ut och banken får inte röra dessa pengar. Sedan ett investeringskonto där man lånar banken pengar som sätts in på kontot. Villkoren kan variera i tid för bundet kapital och ränta på pengarna. Här får banken använda pengarna men måste i bokföringen redovisa att den tagit pengarna från kontot som kvittar bankens möjlighet att räkna samma peng upp till tio gånger.

Pengar är samhällets sätt att säkra distribution på varor och tjänster till alla i samhället och en ekonomi som är många gånger större än samhällets behov är någonting annat. Det är bankerna som styr - inte politikerna - när bankerna kontrollerar hela stater, företag och individer genom enorma berg av skulder. Det som annars skulle vara normala upp- och nedgångar i ekonomin avlöses av enorma uppgångar på pappret som sedan slutar i djupa finanskriser som drabbar stater, näringsliv och vanliga människor. Samtidigt som bristen på pengar förorsakar politiker att höja skatter och skära ned samhällets tjänster fortsätter pengarna att strömma in till bankerna i form av amorteringar och räntor.

Jag lär nog få en anledning att återkomma till detta, men mottagandet på Island var fantastiskt, folk söker lösningar på dagens problem. Ingen vill leva med ständiga finanskriser som nu härskar i världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar